Dnešní počasí vyžaduje žhavý pohrabáč. Přesněji řečeno žhavý pohrabáč do vína. Vysvětlíme hned. Mluvíme o míchaných nápojích – a vřelé nebo alespoň vlažné kořeněné víno - v odborné literatuře označené pod souhrnným názvem MULLS (nebo Mulled Wines) se prapůvodně připravovalo tak, že do džbánu s vínem se po oslazení a okořenění ponořil do běla rozpálený pohrabáč. Dnes na to půjdeme jinak, ale třeba na horské chatě u krbu můžeme dostát tradici a víno si ohřát právě takhle. Skupina míšených nápojů MULLS je zajímavá a nejedná se rozhodně jen o nějaký odbytý „svařák“, kdy do levného vína nasypeme sáček namíchaného koření. K přípravě Mukla se přistupuje s velkou péčí a uplatňují se zde různé – i dosti drahé - druhy vína. Postup okořeňování můžeme dělat dvěma způsoby: buď v šálku vody svaříme níže uvedené koření a citronovou a pomerančovou kůru, načež přidáme víno. Nebo víno nalijeme ho rendlíku a přidáme drcený muškátový oříšek (nesmí být strouhaný), 10 cm kus skořice a 7 hřebíčků. Přidáme kůru z chemicky neošetřených citrusů, nahřejeme a přecedíme do sklenek. A jaká je správná teplota při zahřívání? Víno se nesmí vařit, nesmí ani vzkypět, jen se musí teplotě varu velmi přiblížit (začíná šumět a bubliny se už skoro dávají do pohybu). Velmi lehká vína můžeme nechat na minimálním plameni a odstavovat je tak, aby na něm zůstala i 5 až 10 minut. Silná těžká vína jako je portské, madeira, nebo sherry jen nahřejeme na teplotu, při které se budou pít a podáváme. Pozor, sklenka ještě nápoji trochu tepla ubere. Můžeme ji proto nahřát nebo víno nahřát o něco více. Používáme obvyklé sklenky na horké nápoje – silnostěnné poháry na krátké stopce nebo sklenky v kovové objímce. Základní předpis na MULLS: 1 litr vína, kůra z 1 pomeranče a 1 citronu, 10 cm kus skořice a 7 hřebíčků, drcený muškátový oříšek (například v hmoždíři), 1 lžíce krystalového cukru. Víno nalijeme do rendlíku nebo lépe do konvice z varného skla, přidáme koření a zahřejeme až těsně k bodu varu. Podle druhu vína buď necháme při této teplotě táhnout (odstavujeme z plamene nebo jej necháme na minimální teplotě) asi 5 minut, ale i více; dezertní vína jak bylo řečeno jen nahřejeme. Potom nalijeme do sklenek přes husté sítko. Pije se dobře při světle svíček nebo plápolajících plamenech ohně… pohrabáč můžeme použít jako dekoraci. -ag-