Gin není jen vůně jalovce, je to přímo legenda. Malý ginový večírek v dnešním počasí možná není až tak špatný nápad. K mokrému sněžení se přidává skoro londýnská mlha, takže tento nápoj s britským puncem možná ve formě zajímavého koktajlu přímo stylově přijde vhod. O ginu bylo napsáno mnohé. Je opředen mýty a pověrami, a tak mezi jeho účinky je počítáno lecjaké hnutí mysli i tělesné pohody.

Slovníky a encyklopedie praví stručně, že gin je jalovcová pálenka. Může se říci také, že se jedná o lihovinu ochucenou zejména jalovcem, ale také dalšími bylinami a kořením (je to například puškvorec, koriandr). Ten nejlepší se vyrábí z kvalitního lihu z obilí, který má po vypálení až 95 % alkoholu, následně se obohacuje zmíněným kořením, načež se zředí. Gin je skvělý zejména s vermutem, citrusy všeho druhu, svou slávu si získal ve spojení s tonikem, ale zajímavý je i s Coca-Colou.

Gin nikdy nezapomeneme před použitím důkladně vychladit – teplotu má mít pouhých 6 - 8 oC, tedy méně než například aperitivy. První stopy ginu – jalovcové - se objevují v Holandsku – a to už na počátku 16. století. Britští vojáci mu o století později přezdívali Holandská kuráž a do Británie se gin také vedle Nizozemska dostal: přenesla se sem jeho výroba, náruživé holdování a dlouhá tradice. V Londýně se dnes vyrábí značka „Beefeater“, gin s názvem London´s Gin naproti tomu v Londýně být vyroben nemusí. Ale tento typ je důležitý pro harmonii koktajlů.

Protože gin je velmi používaným základem (bází) koktajlů, je dobré si zapamatovat, že udává-li receptura strohé “gin“, je tím většinou myšlen suchý gin typu London´s. Tím se ovšem v našem domácím barovém experimentování nenecháme svazovat, každému chutná něco jiného. Další slavná značka – Gordon´s Gin se objevila v Anglii před rokem 1770 – tehdy ji tu začal vyrábět Alexander Gordon. Dnes je tato firma dvorním dodavatelem ginu do britského královského paláce; toto privilegium si drží už od roku 1925. Gordon´s Kick Oloupeme limetu, rozmačkáme ji koktajlovou paličkou, dáme do vysoké sklenice a přidáme ledovou tříšť. Dolijeme Gordon's Ginem. Místo limety můžeme použít pomeranč. -ag-