Škvarky jsou pro někoho vrcholná pochoutka, pro jiného něco nepředstavitelného – tedy nepředstavitelná představa, že by měl něco tak mastného pozřít. Fajnšmekři si škvarky se sádlem nebo spíše sádlo se škvarky mažou na tlusté krajíce chleba a s kyselou okurkou si na nich rozkošnicky pochutnávají. Ze škvarků se ale také dají udělat decentní a velmi chutné moučníky. Škvarkové placky například nacházíme ve vyhlášených pekařstvích a když jsou čerstvé a právě se vytahují z trouby, provází je lákavá vůně a je to opravdová lahůdka. Tady je recept na pravé domácí škvarkové placky, pro které je typické rýhování vidličkou do kosodélníků. Škvarkové placky Potřebujeme: 10 dkg škvarků, 40 dkg polohrubé (nebo hladké) mouky, 15 dkg vyškvařeného sádla, 1/8 litru mléka, 2 dkg droždí, sůl, pepř, kmín, vejce nebo bílek na potření. Do mouky rozsekáme sádlo a nastrouháme droždí, osolíme, slabě opepříme. Do mléka dáme vejce, rozkvedláme a potom rozděláme s moukou (a tím, co je v ní) těsto. Do těsta zamícháme škvarky, pak je přikryjeme a dáme na teplo vykynout. Když těsto zdvojnásobí objem, položíme je na pomoučněný vál a vyválíme placku asi 1 cm silnou. Z ní potom budeme vykrajovat kolečka – hranou skleničky nebo hrníčku. Kolečka klademe na suchý plech, potřeme je rozšlehaným vejcem či bílkem, vidličkou nebo nožem na nich napříč uděláme mřížky, případně je posypeme kmínem. Placky pečeme v horké troubě do zlatavočervena, přičemž dáváme pozor, abychom je nespálili. Ze škvarků, ač se to nezdá, se dá upéct i velmi dobré sladké cukroví. Když zaměníme v názvu jen jediné písmeno, máme tu například škvarkové pracky. Potřebujeme: 170 g mouky, 120 g cukru, 120 g rozemletých škvarků, 120 g strouhaných lískových oříšků, citronovou kůru a šťávu z 1/2 citronu, 1 vejce. Do mouky rozemeleme škvarky, přidáme vejce a ostatní suroviny a zaděláme husté těsto. Rozválíme je, vytvoříme váleček a krájíme z něho kousky, které zatlačíme do předem vymazaných formiček. Pracky ve formičkách pečeme na plechu do červenozlatova. Vyklopíme je z formiček a horké posypeme moučkovým cukrem. -ag-