Lahvová zeleň a béžová nahnědlost hrušní patří k tradičním barvám podzimních plodů. Toto ovoce oblíbené pro svou sladkost a šťavnatost především dětmi patří k nezbytnému koloritu podzimní sklizně v českých zemích. I když dnes si už hrušky můžeme dopřát (ovšem za patřičně vysokou cenu) po celý rok, tu pravou chuť na hruškovou pochoutku nám slina na jazyk většinou stejně přináší až jako pozdrav babího léta společně s vysokou průzračně modrou oblohou, dalekými výhledy a se zlatými penízky drobných listů snášejících se v posledních hebkých paprscích slunce k zemi. Odkud k nám přišla hruška? Hrušeň se pravděpodobně poprvé objevila na Kavkaze, ve střední a jihozápadní Asii, snad i ve Středomoří. Za šiřitele pěstování tohoto oblíbeného ovoce jsou považováni Baskové a Etruskové. Římané pak hrušně přinesli i do střední Evropy. Koncem 16. století se již zcela běžně vyskytovaly v celé Evropě a v řadě receptářů z té doby najdeme návody na zpracování hrušek. Zdravotní přínos hrušek Ve srovnání s jablky mají malvice hrušek méně vitamínů, ale více minerálních látek a cukrů. Obsahují provitamín A, vitamíny skupiny B a malé množství vitamínu C. Najdeme v nich však především sodík, draslík a chlor, dále vápník, hořčík, fosfor, křemík i železo. Lékaři je doporučují při chorobách krevního oběhu a ledvin. Obsahem pektinu a tříslovin chrání sliznici žaludku a střev, mají také vliv na dobré vyprazdňování střev a poněkud i na snižování horečky, především v podobě kompotu. Hruškové pochoutky Hrušky konzumujeme většinou čerstvé, bez další úpravy, či je zavařujeme na kompot, nebo je sušíme, případně z nich vaříme hrušková povidla, která jsou nezbytnou součástí tradičních valašských frgálů – tolik oblíbených koláčů, velkých jak kolo od vozu. Podzimní jídelníček nám však mohou také zpestřit i v netradiční podobě. Hruškový pekáček 1 kg hrušek, 1 kg brambor, 3 lžíce mouky, 1 l mléka, 2 vejce, 4 lžíce oleje, sůl Oloupané, rozčtvrcené a jádřinců zbavené hrušky opečeme na oleji v pekáči. Brambory jemně nastrouháme, slijeme z nich šťávu, promícháme je s moukou, vejci, mlékem a dle chuti osolíme. Vzniklé těsto rozetřeme na hrušky ležící v pekáčku. Vše dáme společně péci do mírně vyhřáté trouby asi na 2 hodiny. Jídlo je hotové, když se na jeho povrchu vytvoří křupavá zlatavá kůrčička. Po upečení posypeme pekáček cukrem se skořicí a ihned podáváme. Hruškový dort s mandlemi 12 dkg másla, 12 dkg cukru, pár kapek citrónu, 3 vejce, 8 dkg mouky smíchané s 10 dkg jemně mletých mandlí, 5 dkg strouhanky, špetku mleté skořice nebo kardamomu, kypřící prášek, 2 lžíce rumu Nejprve utřeme máslo s cukrem a s citrónovou šťávou do pěny, pak přidáme vejce, mouku s mandlemi, strouhanku, skořici a kypřící prášek. Řádně vymícháme. Vzniklé těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy. Na jeho povrch klademe plátky oloupaných hrušek, a ty pak potřeme pomerančovým nebo jeřabinovým džemem smíchaným s rumem. Povrch posypeme mletými lískovými oříšky a v předehřáté troubě dort pečeme přibližně 55 minut při teplotě 200oC. Pečené hrušky 4 velké hrušky, 1 lžíce rozpuštěného másla, šálek ovesných vloček, 1 lžíce cukru, rybízová marmeláda Hrušky oloupeme, rozpůlíme a vykrojíme jádřince. Dusíme je ve vodě s cukrem. Pak je osušíme, potřeme rozpuštěným máslem, obalíme v rozdrcených oslazených vločkách. Na plech položíme pergamenový papír, na něj rozložíme takto upravené hrušky a vše vložíme do mírně vyhřáté trouby. Ve chvíli, kdy se vločky zbarví do zlatova, hrušky vyndáme. Do každé jamky po jádřinci dáme lžičku rybízové marmelády a podáváme teplé, buď jako samostatný pokrm, nebo jako přílohu ke studenému pečenému vepřovému masu. Dobrou chuť!