Nadpis samá číslovka nás nezmátne - mluvíme opět o co nejzdravějších lahůdkách, kterým bychom měli vyhradit stálé místo v naší chladničce i spíži a které nám právě teď na podzim pomohou zahnat bacily a posílit imunitu. My jsme si dnes k zámořským doporučením přidali jednu další pochoutku – a to sice prachobyčejné zelí. Ovšem generacemi našich předků osvědčené, potom jako snad příliš obyčejné, levné jídlo zapomenuté a odstrkované – a nyní na základě bližšího zkoumání stále více stojící v centru pozornosti odborníků. Spousta vitamínu C a možnost, že působí proti vznikání nádorů tím, že snižuje obsah nezdravého hliníku v organismu – to je přece argument jako hrom, abychom z něj udělali skvělý salát – po řecku, po italsku anebo po moravsku s kmínem a rozpálenou slaninou. A co dalšího nás může v kuchyni inspirovat? Čaj – přesněji řečeno černý čaj nebo čaj zelený, který je ještě cennější na důležité látky. V čaji najdeme celé spektrum zdraví podporujících elementů – například flavonoidy zabraňující stárnutí buněk. Pomeranče jsou cenné kvůli draslíku (ten snižuje krevní tlak) a vitamínu C. Pokud je nevymačkáme na šťávu ale sníme celé, dopřejeme si také nutnou vlákninu. Pomeranče ve velkém množství je nejlepší jíst v teple (nejlépe v létě) protože ochlazují organismus. Přes rok je ale bohatě využijeme nejen v ovocných, ale také v zeleninových salátech – dobře se kombinuje s jablkem, mrkví, hlávkovým salátem a také s čerstvými sýry. Krůtí maso nekupujeme pořád ještě tak často, jak by naše zdraví zasluhovalo. Měli bychom se pokusit to trochu změnit. Stojí za pozornost - je lehce stravitelné, nekalorické a má v sobě poměrně hodně živin. Rajčata patří mezi významné antioxidanty. Obsahují karotenoidy, které snižují riziko srdečních chorob. O širokém použití rajčat není třeba mluvit, s rozšířením italské kuchyně je využíváme snad denně. Sója - obsahuje mimo jiné potřebný vápník. Dnes si můžeme koupit sóju na mnoho způsobů, od celé luštěniny po majonézy, sýry, paštiky, „řízky“, uzeniny a přírodní i různě kořeněné či uzené tofu. Špenát - ovlivňuje tvorbu trávicích šťáv, obsahuje také potřebnou kyselinu listovou. Naprosto nemusí být připravený jen obligátně jako zelená kaše s vejcem - lepší, zdravější a daleko efektnější je využít špenát do salátů a i jinak používat k vaření celé špenátové listy. Tuňák je tu jmenován jako zástupce mořských ryb. Ty - jak známo - obsahují cenné minerály i vitamíny. Tuňák je samozřejmě nejkvalitnější v kuse, ale poslouží i drcený v konzervě, třeba na ledový salát je skvělý. Vlašské ořechy - jsou velice bohaté na zinek, draslík, vitaminy B a E. Použití je široké, přičemž moderní kuchyně nevyužívá ořechy jenom na výrobu sladkostí, ale i na slané chody – kombinují se s masem, zeleninou, tvarohem a žervé, pomerančem, sypou se na saláty... -ag-