Správné a úsporné mražení

Správné a úsporné mražení

Podzim je tradičním obdobím sběru úrody a ukládání zásob na zimu. Asi nejzdravějším způsobem dlouhodobého uchovávání různých potravin je přitom mražení, které v nich zachová maximum živin bez přidání jakýchkoliv konzervačních látek nebo cukru. Jak ale mrazit správně a s co nejnižší spotřebou elektrické energie? Jak...

Podzim je tradičním obdobím sběru úrody a ukládání zásob na zimu. Asi nejzdravějším způsobem dlouhodobého uchovávání různých potravin je přitom mražení, které v nich zachová maximum živin bez přidání jakýchkoliv konzervačních látek nebo cukru. Jak ale mrazit správně a s co nejnižší spotřebou elektrické energie?

Jak zmrazovat správně?
Zmrazovat by se měly jen kvalitní, bezchybné, čerstvé a umyté potraviny. Proces mražení sice zastaví vývoj mikroorganizmů a bakterií, ale nezničí je.

Čím rychleji se pokrm zmrazí, tím méně se změní jeho výživná hodnota, konzistence a chuť. Způsobuje to voda, která se nachází ve všech potravinách – při bodě mrazu se začnou tvořit krystalky, a když narostou do určité velikosti, poruší buňkové tkanivo. To se projeví po rozmrazení potravin a rozpuštění ledových krystalek opět na vodu. Proto je důležité, aby se potraviny zmrazily co nejrychleji – vytvoří se tak naráz velké množství malých krystalek, které nestihnou narůst. Proto je na zmrazování potravin určená zvláštní funkce rychlého zmrazování.

Naráz by se měly zmrazovat jen malé porce, protože rychleji promrznou. Malé ploché balíčky je třeba umístit tak, aby mohl mezi nimi proudit vzduch. Potraviny je vhodné umisťovat do vzduchotěsných obalů, aby se zabránilo jejich vysychání nebo vlhnutí, aby se nešířily pachy a nenastala oxidace.

Jak rychle a jak dlouho?
To, kolik kilogramů potravin je mraznička schopná zmrazit z +25 na -18 oC za 24 hodin, udává zmrazovací výkon. Při výběru mrazničky je to mimořádně důležitý údaj. Jak byste totiž chtěli v mrazničce s výkonem 4 kg/24 h zmrazit 20 kilo masa ze zabijačky, pravděpodobně by se vám většina pokazila. Rychlostí 4 kg/24 h by vám to totiž trvalo až pět dní.

To, jak dlouho můžete potraviny v mazničce uchovávat, ovlivňuje teplota, jakou je mraznička schopná udržet. Podle mezinárodního systému hodnocení, který využívá stupnici 1 – 4 hvězdiček, znamená jedna hvězdička teplotu -6 oC a možnost uchovat potraviny do 1 týdne, dvě hvězdičky -12 oC a možnost uchovat potraviny do 1 měsíce. Tři hvězdičky, tedy -18 oC, je pro mrazničku optimální teplota, která dovoluje skladovat zmrazené potraviny 2 až 3 měsíce (nebo do data doporučené spotřeby). Jen mraznička se čtyřmi hvězdičkami (-24 oC) dokáže zmrazit čerstvé potraviny (rychlé zmrazení) a uchovávat je dlouho. Ani v těch nejkvalitnějších mrazničkách se však nedoporučuje uchovávat pokrmy déle jak rok.

Mohou se rozmražené potraviny opět zmrazit?
V minulosti převládal názor, že je nevhodné opětovně zmrazovat rozmražené potraviny bez toho, aby byly předtím tepelně upravené. Dnes se většina odborníků shoduje v tom, že zmrazení rozmražených potravin (dokonce i několikanásobné) nemá výraznější vliv na hygienické a chuťové vlastnosti či kvalitu potravin. Podle německého Tiefkühlinstitutu je dokonce opakované zmrazení rozmražených potravin hygieničtější než jejich uchovávání v chladničce. Při každém zmrazování přitom musí být potraviny prvotřídní kvality a důkladně zabalené. Rozmrazovat by se neměly při vyšších pokojových teplotách.

Jak mrazit úsporně?
Mraznička patří mezi zařízení s vysokou spotřebou elektrické energie, kterou spotřebovává nepřetržitě 24 hodin denně. Proto se vyplatí při její koupi všímat si údajů o spotřebě energie. Uvádí se v různých jednotkách (kWh/24 h, kWh/rok nebo kWh/100 litrů/24 h….), a tak si přesné porovnání žádá trochu matematiky. Dobrým pomocníkem je i energetický štítek (prodejce je povinný umístit ho viditelně na každý spotřebič), který udává energetickou třídu spotřebiče – nejúspornější patří do třídy A nebo B.

A jaké zásady dodržovat při používání mrazničky? Důležité jsou čisté stěny bez „izolační vrstvy“ z ledu. Mrazničku je třeba pravidelně rozmrazovat, aby se odstranila namrzlá vrstva, protože už 5milimetrový nános ledu způsobuje nárůst spotřeby elektrické energie až o 30 %. Ideálním řešením je takzvaný systém „No Frost“, je-li jím spotřebič vybaven, stačí ho pak umýt jednou za rok.

Odborníci na úsporu
Z iniciativy evropské komise a třinácti národních energetických a enviromentálních agentur vzniklo v roce 2000 sdružení Energy+. Jeho cílem je zvýšit povědomí o energeticky úsporných spotřebičích. Každoročně tak, již od svého vzniku, oceňuje nejúspornější domácí spotřebiče. V tomto roce udělilo sdružení Energy+ na veletrhu HomeTech v německém Kolíně čtyři z pěti nejvyšších ocenění za úspornost výrobkům společnosti Elektrolux, získaly je skříňová a truhlicová mraznička, a též stolová a jednodveřová lednička s mrazicím boxem. Při hodnocení se zvažovaly kromě úspory i celková ergonomie výrobku, hlučnost, enviromentální dopad a trhová cena.

Do letošního hodnocení přihlásilo 19 výrobců reprezentujících 38 značek téměř 600 výrobků. Závěrečná zpráva potvrdila, že špičkové evropské modely jsou v průměru o 25 % úspornější, než je standard nejvyšší energetické třídy A, přičemž modely Elektrolux jsou oproti „áčku“ v průměru úspornější až o 47 %.

-las-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Celková rekonstrukce bytu, designové úpravy bytu, Návrh a realizace podkrovního bytu.