Na co si stavíme talíř

Na co si stavíme talíř

Textilie, plasty, proutí, dřevo, korek – takové jsou možnosti stolního prostírání. Vybrat si můžeme nejen materiál, ale i velikost (ubrus či malé prostírky) a samozřejmě barevnost. Možnost první – přímo na stůl Talíř plný horké polévky nebo hrnek s čajem můžeme bez obav, že bychom povrch stolu poškodili, postavit...

Textilie, plasty, proutí, dřevo, korek – takové jsou možnosti stolního prostírání. Vybrat si můžeme nejen materiál, ale i velikost (ubrus či malé prostírky) a samozřejmě barevnost.

Možnost první – přímo na stůl
Talíř plný horké polévky nebo hrnek s čajem můžeme bez obav, že bychom povrch stolu poškodili, postavit pouze na určitý stůl! Některé typy stolních desek jsou velmi dekorativní, ale velmi náchylné k poškození, jiné jsou skoro nezničitelné. Na který stůl tedy můžeme postavit horký talíř i těžší hrnec? Například na starý dubový a bez povrchové úpravy. Takový starý stůl, jaký máme třeba na chalupě, sice chytne patinu, ale pravé dřevo se dá časem jemně sbrousit, případně ohoblovat a povrchově opatřit třeba voskem.

Skoro nezničitelná je i stolní deska z umělé hmoty a také nejmodernější kuchyňské jídelní stoly ze dřeva horký talíř nepoškodí. Na pohled vidíme krásný dřevěný stůl, ale složení ochranných laků je takové, že povrch je odolný proti tlaku, poškrábání i proti teplu. Skleněná stolní deska je také v tomto ohledu bezpečná; teplo ani běžná váha nádobí jí neuškodí a rovněž o naši bezpečnost je postaráno: sklo je tvrzené a hrany jsou dokonale oblé.

Viditelná kola od talířů s polévkou tak můžeme najít, jenom když stolujeme na stole s deskou mořenou nebo dýhovanou. Hlavně na tmavém dřevě je vidět všechno. Takže ve většině případů sice talíř nepoškodí stolní desku teplem, ale je tu druhá věc – není to právě ono. Protože na některém povrchu talíře kloužou a pak jde i o estetický pocit - bez prostírání či ubrusu je to jako v levném bufetu.

Stolování na velkém ubrusu
Nejrychlejším řešením, jak zakrýt holý stůl, je přehodit přes něj velký ubrus. Je to sice velmi slavnostní, ale někdy nepohodlné. Je rozdíl stolovat u bílého či pastelového, nažehleného damaškového ubrusu při oslavě narozenin, na svatbě nebo Vánoce a mezi běžným denním stolováním. Při ranní rychlejší snídani nebo všední večeři je velký ubrus fádní a někdy překáží. To tehdy, když je velký, příliš přesahuje a zachytáváme za něj při usedání a vstávání.

A když máme malé děti, ubrus musí na čas úplně pryč, dokud neodrostou batolecímu věku. Neustále je tady nebezpečí, že za dlouhé konce ubrusu na sebe dítě strhne všechno, co je na stole – včetně ostrých a horkých předmětů, jako jsou nože, horké kávy, vroucí polévky.

To všechno vyřešíme anglickým prostíráním neboli menšími prostírkami, o kterých si povíme příště.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Kuchyňská linka, Kuchyňská linka na míru, Kuchyňská linka.