Když v listopadu interiér kuchyně ztmavne pošmournými dny a poněkud zesmutní, je tu svítivě oranžová i ohnivě načervenalá dýně, která kuchyni důkladně rozsvítí. Na ošatku dáme maličké druhy, na podlahu poblíž kamen (nejlépe krbových kamen, kdy dýni osvětlí plameny) nebo na stolek k oknu aranžujeme dýně veliké. Je to krásná, ale dočasná ozdoba – ty dýně, které nakonec chceme sníst, nenecháváme vystavené příliš dlouho, ale včas je zpracujeme – jinak by v teple mohly začít plesnivět nebo hnít. Ani s rozkrájením jejich dekorativní funkce ještě nekončí – když se nám podaří dutinu vydlabat vrškem dýně tak, abychom jinak zachovali celou dýni, poslouží ještě na zahradě – vyřežeme obvyklý strašidelný obličej, vložíme do dýně svíčku, postavíme ji na terasu, balkón či zahradu... a můžeme se kochat svým výtvorem za dlouhých večerů. Dýni můžeme grilovat, péct, vařit a upravovat dalšími tepelnými způsoby, přičemž používáme dýňovou dužinu. Nezříkáme se ale ani semínek, která můžeme do leckterého jídla přidat – ať v přírodním stavu, nebo třeba pražená. Jsou totiž na dýni tím nejcennějším; obsahují nenasycené mastné kyseliny, vitaminy A, B a E, i důležité minerální látky (draslík, zinek, hořčík, vápník a železo). Dýňová polévka „Sezónní“ polévka, na níž si touto dobou pochutnávají hlavně v Německu, je připravena ze samých dobrých surovin. Hosté ocení její jemnost a delikátní chuť, která se s odležením ještě zvýrazňuje. Na 4 porce potřebujeme: 1 kg žluté (máslové) dýně, 250 g cibule, 1 - 2 stroužky česneku, 50 g másla, lžičku sladké papriky, olej, 200 ml suchého bílého vína, 800 ml slepičího vývaru (slepičí bujón), sůl, 30 g dýňových semínek, pepř, 150 g smetany, 1 lžíci mléka, 4 lžičky oleje z dýňových semínek (nemusí být), pažitku. Dýni oloupeme, vyjmeme semínka, nakrájíme na kostky. Oloupeme česnek a cibuli, nakrájíme. Máslo rozpustíme v hrnci, přidáme cibuli, česnek a dýni, pak přidáme červenou papriku v prášku a necháme vše krátce podusit. Přilijeme víno a vývar a necháme 20 minut vařit. Semínka orestujeme na suché pánvi. Polévku rozmixujeme nebo jen dobře rozmělníme vařečkou, přidáme 2 lžíce smetany, osolíme, opepříme. Zbytek smetany smícháme s mlékem a osolíme. Polévku dáme na talíře, ozdobíme smetanou s mlékem, pažitkou, přihodíme semínka a případně zakápneme olejem z dýňových semínek. -ag-