Studená (v zimě přímo ledová) kamenná nebo dlážděná podlaha spíže může v některých případech suplovat chladničku. Využijeme ji ke skladování nápojů i krátkodobému uložení potravin. Ve spíži by mělo být chladno (a sucho) všude, přesto u země může být o nějaký stupeň chladněji než u stropu. Pokud jde o provzdušnění, ideální je, když je jeden průduch zhruba 10 cm nad zemí a jeden stejně tak daleko od stropu. Chladný vzduch tak proudí a prostředí zcela vyhovuje široké škále potravin, jejichž nároky na uskladnění jsou: chladno, temno, sucho. V nejspodnější etáži Chybou je, že někdy jsme líní se ohýbat (nebo to v těsné spíži skoro ani nejde), proto nejstudenější spodní prostor někdy nevyužíváme na uskladnění potravin, ale potraviny máme nahoře a dole u podlahy zbytečně trůní hory tašek, batohů a všemožných dalších věcí, které právě moc často nepotřebujeme. To bychom měli zracionalizovat a sezónní věci odkázat někam ke stropu. Přímo na studené dlaždice pak dáme přepravky s nápoji, bednu na brambory, koše se zeleninou; na krátko tu můžeme nechat i vajíčka. Mezeru mezi podlahou a spodní policí necháme pro přehlednost a kvůli pohodlné manipulaci s bedničkami nejméně půlmetrovou, ale někde i větší. Třeba v případě, že na podlaze trůní veliký kameninový hrnec s domácím kysaným zelím nebo tu máme bednu se zeleninou. Na podlaze také udržujeme v chladu nápoje – prostorově náročné jsou lahve, proto bychom v nich mohli udělat jednou pro vždy pořádek. Lepší než lahve piva jednotlivě na polici je mít je na zemi v originální pivní přepravce a tu celou vždy v obchodě vyměnit. Pokud takovou spotřebu piva nemáme, hodí se malá přepravka nebo košík s uchem na šest lahví. Opět nejlepší je umístit jej na podlahu spíže. Také balené vody mají být ve spíži co nejníže, pokud už nejsou v chladničce, nejlépe přímo u větracího otvoru spíže, aby se chladily vnějším vzduchem. V mezeře mezi policemi můžeme na podlahu umístit samostatnou speciální vinnou polici – ukládáme na ni správně (na ležato) lahve s vínem. Nyní taková police nakonec nebude od věci, protože očekáváme s koncem roku přece jen větší příliv vína i bublinek – ať to bude sekt, nebo dokonce pravé šampaňské, dětské „rychlé špunty“ či lehká perlivá vína typu spumante. -ag-