Ve spíži: patro po patru až ke stropu

Ve spíži: patro po patru až ke stropu

Na závěr naší několikadílné návštěvy ve spíži přidáváme ještě několik „spižních“ tipů: • Na spodní poličky dáváme potraviny, které vyžadují chlad - domácí zavařeniny a džemy, sterilovanou zeleninu – kyselé okurky, papriky. Pokud jsme fandové domácího zavařování, máme tu jistě také seřazeny celé dlouhé řady kompotů....

Na závěr naší několikadílné návštěvy ve spíži přidáváme ještě několik „spižních“ tipů:

• Na spodní poličky dáváme potraviny, které vyžadují chlad - domácí zavařeniny a džemy, sterilovanou zeleninu – kyselé okurky, papriky. Pokud jsme fandové domácího zavařování, máme tu jistě také seřazeny celé dlouhé řady kompotů.

• Maličké skleničky od dětských přesnídávek jsou pořád vyhledávané – zavařují se do nich různé domácí kečupy, ovocné pasty, ostré paprikové omáčky i džemy. Kovové regály se svými kompaktními policemi jsou na ně nejvýhodnější. Dřevěné regály mají často police složené ze tří prkének s mezerami, takže menší předměty jsou na nich někdy nestabilní a balancují.

• Dobrým řešením je položit na regál lehké nízké plastové nebo kartónové krabice, do kterých teprve naskládáme skleničky. Výhodou je, že do každé krabice můžeme dát jeden druh a zepředu krabice opatřit cedulemi; ihned tak víme, kam sáhnout pro jahodový džem a kam pro ostré čatní – a nikdy se nespleteme, ač barva je v šeru spíže skoro totožná.

• Tam, kam dosáhneme nejpohodlněji – do polic 100 - 130 cm nad zemí, umístíme věci, pro které chodíme opravdu denně. Celoročně tu mohou být sypké potraviny jako mouka, těstoviny, rýže, a když je venku zima a spíž se dokonale vychladí, nechávat tady můžeme i sýry nebo máslo.

• Pod strop na tyč pověsíme pochutiny, které mají být na vzduchu, v temnu, chladnu. To znamená suché salámy, skladovat se tu mohou různé klobásky, slanina. Zavěsit tu můžeme i do copů spletený česnek a cibuli.

• Abychom ušetřili ve spíži tak vzácné místo, měli bychom využít i místo pod stropem – nabízejí se různé závěsné systémy: kolejničky, police, věšáky...

• I místa s úzkým profilem, kam se nevejdou regály, můžeme využít. Na stěnu pověsíme kapsáře a závěsné poličky na drobnosti.

• Co zabírá místo: lahve, kulaté košíky, hrnce. Co naopak místo šetří, jsou hranaté koše a přepravky a všechno, co se dá naskládat na sebe – stohovatelné přepravky na lahve, hranaté koše na zeleninu, speciální dřevěné bedny na brambory.

• Ve spíži často najde místo i malá příruční dílna: běžné nářadí jako kladivo, kleště a drobnosti včetně šroubků a hřebíků necháme na polici ve speciálním „opravářském“ boxu.

• Co do spíže nepatří? Chemikálie uložené společně s potravinami. Látky těkavé, páchnoucí a zejména nebezpečné látky v nepůvodních obalech! Předejděme jakékoliv fatální záměně a nikdy nelijme tekuté chemikálie do lahve od piva či minerálky, což může některý člen rodiny zaměnit.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně,stropy a podhledy.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Skleněný obklad na záda kuchyně, Obložení kachliček, Kuchyňská linka.