Píšeme a malujeme na dorty a perníčky...

Píšeme a malujeme na dorty a perníčky...

Dorty, domácí pralinky, malé vánoční perníčky i drobné vánoční pečivo – to všechno není hotové bez patřičné finální výzdoby. Oblíbenou a jednoduchou technikou zdobení je psaní a malování na povrch dezertů. Malujeme bílou i pestrobarevnou cukrovou polevou, čokoládou nebo jinou hmotou. Připravíme si na takovou jemnou...

Dorty, domácí pralinky, malé vánoční perníčky i drobné vánoční pečivo – to všechno není hotové bez patřičné finální výzdoby. Oblíbenou a jednoduchou technikou zdobení je psaní a malování na povrch dezertů. Malujeme bílou i pestrobarevnou cukrovou polevou, čokoládou nebo jinou hmotou.

Připravíme si na takovou jemnou práci nejdříve pracovní náčiní, protože speciální sáček nebo píst na stříkání těsta je nevyhovující – má moc velký otvor. Koupíme speciální cukrářské kornouty z pergamenového papíru. Když je neseženeme, stočíme si je z pergamenu sami – použít můžeme i papír na pečení. Důležité je na konci odstřihnout maličkou, miniaturní dírku na jemné tahy. Později konec odstřihneme více a doděláme silnější cukrové nebo čokoládové linky.

Velmi jemné a tenké písmo budeme potřebovat na malé zákusky – a ještě menší konfekty – různé pralinky potažené bílou nebo čokoládovou polevou. Stříkacím kornoutem kreslíme na bílou polevu jemné vzory v kontrastní čokoládové barvě; na tmavý podklad zase malujeme bíle. Motivky pak ještě můžeme vyplnit dalším zdobením: kandovaným ovocem (ananasem, citrusy), koktajlovými třešinkami, kousky pistáciových oříšků, mandlemi, oříšky, kousky obarveného marcipánu. Použít můžeme i rozličná zdobení, která najdeme hotová v obchodě: čokoládovou rýži, stříbrné perličky a podobně.

Hustotu čokolády na kreslení musíme vyzkoušet: rozpustíme ji a třeme s pár kapkami vody (nebo alkoholu, třeba rumu) a jakmile je vláčná, rychle ji dáme do kornoutu a zdobíme. Vyzkoušet můžeme i různé hotové čokoládové polevy, případně si je doupravit do patřičné hustoty a vláčnosti.

Bílé cukrové písmo
Daleko nejjednodušší je malovat a psát bílou cukrovou polevou. Vyrobíme ji jednoduše pečlivým utřením moučkového cukru s malým množstvím tekutiny. Může to být voda, voda s potravinářskou barvou, i voda s přídavkem alkoholu. Důležité je kápnout do cukru jen opravdu pár kapek, aby poleva byla velmi hustá. Poznáme to tak, že z ní vytáhneme cukrovou nit, která musí být rovná, nesmí se roztékat do stran. Polevu ještě prolisujeme přes síto a plníme do kornoutů. Nejdříve pracujeme bílou barvou a tvoříme nejjemnější linky. Potom kornout u konce více odstřihneme (na silnější dekory) a do polevy přikápneme barvu.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce kuchyně,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: návrh a výroba kuchyňské linky, Výroba kuchyňské linky, Skleněný obklad na záda kuchyně.