Upéct můžeme dva identické moučníky. Podle toho, jak je nazdobíme, bude každý nejen vypadat, ale také jinak chutnat. Rozdílné zdobení (i když je ho jen nepatrné množství) dodá dezertu specifickou chuťovou tečku. A vybavit se koupeným i doma vyrobeným zdobením všeho druhu není nikdy tak potřebné jako právě teď před Vánoci. Kávová zrna z čokolády Koupit můžeme efektní kávová zrnka. Jsou vyrobená z čokolády a jsou k nerozeznání od pravé nemleté kávy. Použijeme je na zdobení šlehačky na zmrzlinových pohárech, na naznačení jednotlivých porcí na světlých dortech, hodí se i na ozdobení drobných zákusků. Ozdobit jimi můžeme i vánoční cukroví s polevou - zrnko vmáčkneme do marcipánové nebo ještě měkké cukrové polevy. Hrubě nasekané pistácie Jejich barva i struktura se vyjímá na tmavých i bílých moučnících, používají se i na stranách dortů, na které se v silné vrstvě „nalepí“. Například čokoládový dort se dá elegantně doplnit jemnou zelení sekaných pistácií. Bílá šlehačka a zelená pistácie vytvářejí lehkou barevnou i chuťovou kombinaci. Jemně sekané pistácie také můžeme kombinovat s pudingy a světlými máslovými krémy. Čokoládové hobliny Dlouhé tmavé hobliny, vypadající skoro jako vanilka, si vyrobíme doma - stačí trochu šikovnosti, trocha rychle nabytého cviku, čokoládová poleva a zednická špachtle. Musíme mít ale také mramorovou desku nebo jinou – dokonale hladkou a chladnou. Na ni nalijeme rozpuštěnou čokoládovou polevu, rozetřeme do tenka a skoro ihned, jakmile začíná tuhnout, začneme kovovou stěrkou seškrabávat: podle toho, jak je stěrka (opravdu to může být i nepoužitá zednická lžíce) široká, tak dlouhé budou čokoládové hobliny. Z tužší polevy seškrábeme tenčí hoblinky, zřasené hoblinky vyrobíme z více teplé polevy. Hobliny udělají z obyčejného šlehačkového dezertu přímo mistrovské dílo a zvýrazní i jakýkoliv šlehačkový pohár. Křehčí hobliny na dezerty položíme, tužší a pevnější do šlehačky zapíchneme. -ag-