Když něco v kuchyni chybí, nastupuje improvizace. Když zapomeneme ve shonu koupit dražší či nedostupnější ingredienci, musíme použít fantazii. Výsledek je nejednou velmi zajímavý a ještě lepší. Při zdobení vánočního pečiva, svátečních dortů a všelijakých silvestrovských dezertů se klidně obejdeme bez hotového pestrobarevného zdobení, ale kupodivu největšího efektu dosáhneme pomocí toho, co určitě máme doma pořád: to je moučkový cukr, voda, kakaový prášek, čokoládová poleva, skořice - levné věci, které stačí správně zkombinovat. Skořicový cukr dodá i fádnímu moučníku na zajímavosti i vůni. Sypat jej můžeme na perníky, na krémy i na šlehačku. Obyčejný moučkový cukr Do něj obalíme drobné nepečené cukroví, stejně tak jako v kokosu. Vznikne nám mísa sněhobílého cukroví, kde se jednotlivé kousky budou lišit jen strukturou a odstínem bílé barvy. Mísu obložíme snítkami jedle a kontrast bude dokonalý. Moučkovým cukrem také na kakaový povrch dortů vysypáváme přes papírové šablony vánoční motivy: hvězdy, kometu, vánoční strom... Cukrová poleva Pouze voda a moučkový cukr. Celý dort natřeme polevou na bílo. Pak vytvoříme na horní ploše jednoduchou velkou spirálu z čokoládové polevy. Když od středu spirály hranou nože jako by spirálu lehce rozdělíme na šest dílů, vznikne nám krásná pavučinová jemná hvězdice. Oplatkové křupavé hnědé trubičky, jaké nám dají třeba do zmrzlinového poháru, můžeme nakoupit a ozdobit jimi nejen šlehačkové poháry. Například čtvercový dort může mít zajímavý povrch – na krém položíme jednu vedle druhé trubičky, až povrch zcela zakryjí. Jiná varianta je do pevného krému přitisknout trubičky z boku, a vytvořit tak strany dortu. Meruňkový džem + voda + cukr To je meruňková poleva, kterou přichutíme a přizdobíme drobné dortíčky, ovocné koláče. Těsto pod nimi neoschne a pak - chutnají nesrovnatelně lépe než se želatinovým přelivem. Tip: Meruňkovou polevou potřeme jemné plátky pomeranče, které jsme předtím blanšírovali ve sladkém sirupu. Těmito plátky poklademe tvarohový dort. -ag-