Poslední večer roku doma a s pozvanými přáteli – to znamená nejen připravit jídlo a pití, ale také dostatek vhodného nádobí a především skla. Včas tedy doplníme rozličné sklenky a skleničky. Skla totiž budeme potřebovat nečekaně hodně, a abychom nemuseli běhat každou skleničku omývat extra, podle složení servírovaných nápojů odhadneme, kolik a jakých bude třeba. Sekt, šampaňské nebo jakékoliv šumivé víno je hlavním tématem posledního večera roku – silvestrovská noc je vždy plná bublinek. Takže nesmí chybět ani chladič na sekt – kovová nádoba obložená ledem! Poháry na šampaňské zvolíme spíše ve tvaru tenké flétny – šampaňské misky možná máme také doma, jejich nevýhodou je ale široká hladina, ze které rychleji utíkají bublinky. Sklo na nealko neboli soft drinky – ty budeme podávat poslední noc v roce rozhodně v co nejparádnější úpravě. Vhodné budou vysoké tumblery s míchátky a brčky, limonádové sklenky i sklenice typu koktajlka. Kromě hotových džusů možná budeme připravovat také moctajly – tedy koktajly bez přidání alkoholu. Každý z nich vyžaduje určitý druh sklenky – přesně tak jako jejich alkoholický protějšek koktajl. Na pivo se v případě bujařejší oslavy více hodí robustnější a stabilnější půllitry než tenkostěnné sklenice. Vysoké sklenice na pivo udělají ale na stole větší parádu. Stylový a pro pravověrné pivaře praktičtější bude dokonce tuplák na jeden litr piva. Pokud jej někde vzadu na polici máme, jeho chvíle přichází právě teď. Další věci připravíme podle situace – velký džbán na točené pivo i vhodný a dostatečný prostor na chlazení piva lahvového. Skleničky na víno připravíme v sadách a vždy několik přidáme pro jistotu jako záložní. Na červené víno širší a se zúženým okrajem, abychom mohli vychutnávat jeho vůni. Na bílé víno užší poháry, které musí mít vysokou stopku – na rozdíl od teplejšího červeného vína nesmíme vychlazené bílé víno při pití zahřívat rukou! -ag-