Zamyšlení nad vínem a tipy na rychlé pohoštění

Zamyšlení nad vínem a tipy na rychlé pohoštění

Jaký je Silvestr letošní a jaký byl ten, dejme tomu, před 14 lety? Letos budeme pít daleko kvalitnější víno a také mu už nesrovnatelně více rozumíme. Každým rokem (stále se zvyšující se spotřebou vína) se stáváme vždy o trošku více národem vinařů místo pivařů (zde si ovšem s velkým přehledem udržujeme světové...

Jaký je Silvestr letošní a jaký byl ten, dejme tomu, před 14 lety? Letos budeme pít daleko kvalitnější víno a také mu už nesrovnatelně více rozumíme. Každým rokem (stále se zvyšující se spotřebou vína) se stáváme vždy o trošku více národem vinařů místo pivařů (zde si ovšem s velkým přehledem udržujeme světové prvenství ve spotřebě piva na hlavu).

V našich obchodech se stále zvyšuje kvalita vína i šíře jeho nabídky, přibývají vinotéky, také knižní a televizní osvěta udělala své. Významné je také to, že víno se průběžně učíme pít i poznávat i v cizině, během letní dovolené, ať už v Řecku, Itálii, Chorvatsku nebo třeba Španělsku. To všechno dohromady má za následek zvyšující se kulturu pití vína, jeho znalost, umění výběru. Návštěvy se už nezeptáme, zda si dá „červené nebo bílé“, ale k jednotlivým chodům jí něco dobrého vybereme. To souvisí s tím, že pomalu také opouštíme bývalý národní zvyk pít víno „jen tak“ bez jídla. Z toho jsou mimochodem některé národy u vytržení, když si v jejich zemi někde v taverně objednáme víno bez jídla. Prostě ke každému chodu už umíme vybrat odpovídající značku.

A ještě: abychom vypadali jako znalci (ale také abychom vůni vína opravdu vychutnali), nevoníme k prostředku sklenky, ale pamatujeme si, že vůně vína vzlíná kolem stěn, proto ji nejintenzivněji ucítíme těsně při stěně, na hraně poháru.

Pár maličkých a rychlých gastro tipů
Na misku jako pikantní zákusek můžeme nasypat kapary. Ne ty naložené v octu, ale v soli. Chvíli před servírováním je vyjmeme ze soli, důkladně promyjeme v cedníku a ještě chvilku necháme v troše vody v misce. Slanou chuť neztratí, jsou tak důkladně prosolené, že po takovéto lázni budou tak akorát připravené k pivu nebo vínu. Podle chuti je ale můžeme nechat i slanější.

Kombinace: na plátky rohlíku namazené „pravým“ máslem připíchneme kaparu a kousek sladšího jablka.

Olivová mísa
Jednoduché na přípravu, krásné na pohled a velice chutné bude velké olivové aranžmá. Na rovnou mísu se zvednutými okraji naskládáme listy salátu, případně „misky“ z vnitřních listů kapusty. Ty naplníme pokaždé jiným druhem oliv: kombinovat budeme obří zelené, kalamara, marinované černé, s bylinkami, plněné tuňákem i lososem. Mísu ozdobíme snítkami petrželky, kopru, i rukoly.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce kuchyně,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Výroba kuchyňské linky, Kuchyňská linka, Obložení kachliček.