Každý z alkoholických nápojů, které si nyní nosíme domů, a zásobujeme se tak na Silvestra, bychom měli uložit až do jeho otevření na jiné místo. Každý drink, který budeme konzumovat, bude mít úplně odlišnou teplotu. To, co bychom jako správní hostitelé měli určitě zajistit, je podávání vhodného nápoje k určitému jídelnímu chodu a potom - každý nápoj musí mít tu správnou teplotu. Jinak se celé naše snažení setká s polovičním úspěchem. To také znamená, že si ještě rychle pořídíme - pokud jej nemáme - teploměr ke zjišťování teploty nápojů. Kam tedy se všemi těmi lahvemi? Vermuty, aperitivy, šampaňské či sekty patří na nejstudenější polici chladničky. Aperitivy musíme důkladně vychladit předem, i když k nim potom přidáváme led. Mají mít pouhých 8 - 9 °C. Také vína a sekt na silvestrovskou bowli dokonale vychladíme. Bílé víno dáme do chladné spíže nebo do chladničky (kontrolujeme, aby se nepřechladilo pod 10 °C). Bílé víno vychutnáme nejlépe při předpisové teplotě 10 - 12 °C. Červené necháme ležet v kuchyni, teplejší chodbě či spíži. Před podáváním je musíme nechat chvíli otevřené a zkontrolovat, aby dosáhlo optimální teploty pro podávání - 16 - 18 °C. Těžká vína jako tokajské nebo portské mají mít teplotu jako vína červená. Nejteplejší z alkoholických nápojů jsou pálenky, a zejména koňak. Ten tedy nechladíme, naopak jej necháme až do poslední chvíle v baru nebo na stole. Během pití je to u něj naopak něž s bílým vínem, jehož sklenku nesmíme zahřívat rukou a žádoucí je tedy co nejdelší stopka. Koňak během pití naopak zahříváme, ruku máme položenou kolem sklenky "napoleonky". Teplem se z koňaku dokonaleji uvolňuje aroma. Likéry pijeme poněkud chladnější něž pálenky. A co král večera - sekt, nebo v lepším případě pravé šampaňské? Příkaz zní vychladit co nejlépe! Tyto nápoje jednoznačně mají být co nejstudenější, což prospívá celkové "bublinkové" chuti. Jejich teplota nemá přesáhnout 8 stupňů, vychladíme je právě na teplotu mezi 7 - 8 °C. -ag-