Triky nejen vánočního pečení

Triky nejen vánočního pečení

Opět nemůžeme odolat a zase pečeme. Na objednávku jednotlivých členů rodiny, kteří si bez toho svého cukroví Vánoce neumí představit. Na pořadu dne ale budou také piškoty, dorty a dortíky i biskupské chlebíčky. Tady možná nebude na škodu tak trochu obměnit repertoár. Neobvyklé ozdoby a trochu jiná šlehačka ozvláštní i...

Opět nemůžeme odolat a zase pečeme. Na objednávku jednotlivých členů rodiny, kteří si bez toho svého cukroví Vánoce neumí představit. Na pořadu dne ale budou také piškoty, dorty a dortíky i biskupské chlebíčky. Tady možná nebude na škodu tak trochu obměnit repertoár. Neobvyklé ozdoby a trochu jiná šlehačka ozvláštní i jednoduché moučníky.

Efektní čokoládové listí
Místo jednolité polevy můžeme povrch dortu ozdobit čokoládovými lístky. Ač se to v prosinci nezdá, lístků je ještě v přírodě dost. Nejhezčí budou členité – dubové, vinné, ale také lístky ostružiny nebo břečťanu. Omyté a usušené lístky položíme na hladinu čokoládové polevy, zvedneme a přebytky polevy opatrně setřeme nožem. Lístky necháme ztuhnout na vzduchu – nejlépe položíme zelenou stranou dolů na rovné sítko nebo přes rukojeť vařečky. Potom list vezmeme do ruky a za stopku pomalu vyjmeme zelený list – zbude nám čokoládový obtisk, kterým zdobíme moučníky – piškot, dort, zmrzlinu....

Pastelová sněhová hmota
Rychlou a velmi efektní ozdobu vyrobíme z obyčejného ušlehaného bílkového sněhu. Vysoká čepice sněhu povýší jakýkoliv zákusek skoro na umělecké dílo. Pevný sníh dáme na talíř nebo mělký pekáč či dno od dortové formy. Povrch zbrázdíme vidličkou – dáme si záležet a vytvoříme na něm vlnky, zákruty nebo jiné vzory. Vysokou sněhovou čepici velmi krátce ožehneme v troubě při vysoké teplotě, přitom nepřetržitě hlídáme a jakmile vyvýšená místa dostanou barvu karamelu, vyjmeme ji z trouby. Nižší místa sněhu zůstanou smetanově bílá. Sněhovou hmotou pak ozdobíme zmrzlinu, pudingy, dorty nebo piškoty.

Citronová šlehačka
Jemně nažloutlá šlehačka ozdobí povrch piškotů a jiných dezertů a proti bílé šlehačce obmění chuť. Smícháme ¾ litru smetany na šlehání, 4 plátky rozpuštěné želatiny a šťávu z jednoho citronu. Ušleháme pevný sníh. Navršíme na dezert a posypeme ještě kandovanou citrusovou kůrou nebo poklademe proslazenými plátky citronů a pomerančů.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně,pece.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: výroba kuchyňské linky na míru, Výroba kuchyňské linky, návrh a výroba kuchyňské linky.