Dnes ještě zůstaneme u výrazných vůní naší kuchyně. Tentokrát u příjemné, pro někoho přímo neodolatelné a přitažlivé vůně, která se ale změní v nepříjemnou a obtěžující, jakmile vstaneme od jídelního stolu. Ano – řeč je o pronikavé vůni česneku. Česnek je velmi zdravý a velmi dobrý. Ale jak jej do jídla zapracovat, jak česneková jídla upravit a nějak šikovně sníst - tak, abychom pak zbytečně nezapáchali? Se vzduchem prosyceným česnekovými výpary si poradí digestoř, ale co my a naši hosté? Pokud někoho snad přímo pozveme na topinky nebo skopové na česneku, jistě ví, co ho čeká a překvapený nebude. Je ale spousta jídel, ve kterých má být po česneku jen nepatrná stopa, nemá z pokrmu vyčnívat. Podívejme se, v jaké úpravě z nás bude česnek cítit nejintenzivněji a v jaké podobě nám naopak společensky ublíží nejméně. Nejintenzivnější vůni na sobě necháme ulpět, pokud zkonzumujeme česnek přímo syrový – potřený na topince, rozlisovaný do salátu a podobně. Pokud česnek spaříme, třeba v česnekové polévce, bude to jen o něco málo lepší. Stačí ale česnekové stroužky jen nepatrně orestovat a zápach se skoro úplně potlačí – zbude jen chuť. Tak jako když připravujeme tomatovou omáčku k těstovinám – na olivovém oleji necháme zezlátnout plátky česneku a po přidání oloupaných rajčat, soli a bazalky velmi pomalu dusíme 20 minut – chutě se výborně spojí a česnek cítit vůbec nebude. Když k dochucení jídel použijeme česnekový ocet nebo česnek naložený v marinádě k masu – vůně bude sice méně intenzivní, ale bude stále. Pokud už jsme česnekové jídlo pozřeli, ještě se leccos dá vylepšit, i když jen částečně: doporučuje se důkladně sežvýkat dvě tři zrnka kávy, vypít šálek silné kávy, účinné je také vypití trochy mléka. Pomůže také chvíli žvýkat petrželovou nebo celerovou nať, libeček nebo mátový list. To všechno odstraní nepříjemný zápach z úst; česnekové výpary z plic ale ne. Takže před naplánovaným důležitým jednáním či návštěvou zubaře udělejme jediné – jídlo s jakoukoliv stopou česneku si odpustíme a naplánujeme až na zítra. -ag-