Vázy, misky, dózy, ošatky, košíky – to všechno bychom měli teď koncem zimy začít plnit zeleninou, ovocem a dalšími zdravými věcmi; pro potěchu oka i k boji s jarní únavou. V kuchyni se můžeme dívat do bujné zeleně a navíc si na ní také pochutnávat. Významnými antioxidanty, které bojují proti agresivním volným radikálům a zvyšují naši odolnost, jsou vitaminy C a E, beta karoten a selen. Parapety mohou zdobit vázy s kyticemi pažitky, petrželky, libečku (obsahují vitamin C). Do vody můžeme jako neobvyklé kytice krátkodobě naaranžovat i listy kapusty (vždyť v květinářství se prodává odrůda „okrasná kapusta“, ale i u normální kadeřavé kapusty s překvapením zjistíme, že je velmi dekorativní). Beta karoten najdeme především v mrkvi, ale také v brokolici, nebo obecně v tmavé listové zelenině, tedy i ve zmíněné kapustě. Na dřevěné misky nastražíme místo přesolených brambůrků pochoutky tak důležité pro naše tělo, jako jsou dýňová semínka a lískové ořechy (vitamin E), nebo paraořechy (selen). Důležité je i přidání čisté vlákniny – tu najdeme v otrubách – ovesných nebo pšeničných. Zásobíme se také obilnými vločkami všeho druhu. Bude to skoro za babku, ale pro zdraví významné. Vločky neexistují pouze ty notoricky známé ovesné, ale i všelijaké jiné. Jejich slupka skrývá to nejcennější, co v zrnu je – vitaminy, minerály a vlákninu. Protože každá obilnina má trošku jinou barvu, ve správném a nápaditém obalu poslouží navíc i jako neformální a nevšední dekorace kuchyně. Koupíme vysoké válce z hladkého skla, překryjeme je jutou nebo lněným plátnem a ozdobně ovážeme. Nebo použijeme tytéž válce určené na makarony – ty jsou již opatřeny patentním uzávěrem. Do každého válce přijde jeden druh obilniny, pak už jen vyrovnat vedle sebe na polici – a výsledkem bude jemný barevný akord: ovesné vločky jsou bělavě béžové, ječné jsou nažloutlé, pšeničné do červena a žitné vločky režně hnědé. Obilniny z dóz průběžně odebíráme a konzumujeme je s živým jogurtem nebo čerstvými ovocnými šťávami jako müsli nebo obilné kaše. -ag-