Salad, l´insalata, salade, Salat…

Salad, l´insalata, salade, Salat…

Salát. To slovo je tak běžné a obyčejné a najdeme je bezpečně na jídelním lístku snad na celém světě. Na čem servírovat zeleninové saláty jsme si už řekli – teď jen co do nich dát a jak je připravit tak, aby dostály svému názvu a nebyly jen zvadlou napodobeninou sebe sama. Slovo „salát“ má v češtině trojí význam...

Salát. To slovo je tak běžné a obyčejné a najdeme je bezpečně na jídelním lístku snad na celém světě. Na čem servírovat zeleninové saláty jsme si už řekli – teď jen co do nich dát a jak je připravit tak, aby dostály svému názvu a nebyly jen zvadlou napodobeninou sebe sama.

Slovo „salát“ má v češtině trojí význam (pomineme-li „salátové“ vydání potrhané knihy nebo hanlivý pokřik na fotbalisty). Za prvé je to název pro lociku neboli hlávkový salát; pod druhým významem se skrývají pokrmy z další listové nebo kořenové zeleniny nebo z ovoce. Třetí význam rozlišuje míchané pokrmy připravené z různě upraveného masa, ryb, sýrů, zeleniny, brambor, majonézy a dalších poživatin. Tyhle ale teď, kdy tělu chceme dodat co nejvíce přirozených vitaminů, omezíme – vynecháme salát vlašský, pochoutkový, loupežnický, vynecháme majonézu, salámy, vejce, kečupy.

Dnes nás zajímá význam druhý – tedy míchané saláty z různých druhů zeleniny, a to, co je spojuje a vytváří konečnou chuť – zálivka. Hotové průmyslově vyrobené zálivky také pro tentokrát necháme na regálech (v rámci předjarní očisty si odpustíme konzervanty) a dobrou čerstvou zálivku připravíme ve vteřině sami. Její chuť bude záviset na kvalitě výchozích surovin.

Zálivka je základem salátu
Podle totožného receptu: „smíchejte ocet, olej, pepř a sůl“ mohou vzniknout dva zcela rozdílné produkty: představme si, že do první zálivky dáme lihový ocet, nejlevnější olej bez označení druhu a vyšeptalý pepř z otevřeného sáčku. Výsledek bude nevábný a zálivka i čerstvou bezvadnou zeleninu „zabije“ a rozhodně s ní nevytvoří chutný salát. V případě druhém se stejně jednoduchou zálivkou připravenou ale z kvalitního oleje (olivového, sójového, slunečnicového), z vinného octa (případně jiného octa ovocného) a do zálivky přímo namletého čerstvého pepře. Tečkou už jen může být mořská surová sůl. Taková zálivka udělá výborný salát i z těch nejobyčejnějších surovin – třeba jemně nastrouhané mrkve s celerem.

A na co dobrou zálivku nalijeme?
Skleníková rajčata v tomto období mají chuť spíše nijakou stejně tak jako okurky. Nemusíme je proto ve velkém množství zbytečně kupovat za vysoké „zimní“ ceny – postačí trochu na ozdobu a k barevnému kombinování míchaných salátů. To pravé bude naopak zejména kysané zelí (které ani skladováním neztrácí vitamin C), zelená řeřicha, polníček, špenát, kapusta, hlávkové zelí i zelí čínské, mrkev a celer a trochu rukoly – nemusí to být finančně náročné ani složité. Listovou zeleninu natrháme na kousky a dobře osušíme (salátová ždímačka), kořenovou jemňoučce nastrouháme – a ke zdárnému výsledku už jen přidáme dobrou zálivku.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: kuchyňská linka na zakázku, Kuchyňská linka BÍLÁ LESK, Kuchyňská linka.