Nápoje hýří všemi barvami – i když si to někdy neuvědomujeme. Koktajlu dává konečnou barvu smísení báze, modifikátoru a dalších ingrediencí. Někdy převáží barva báze, které je v koktajlu nejvíce, někdy ale i menší množství doplňkové suroviny (ochucujícího prvku) má barvu natolik intenzivní, že konečný odstín zásadně ovlivní. Jako parfémy ve svých flakonech, tak i nápoje vyniknou až v konečném „balení“ – v krásné sklence. Víme, že sklo má být hladké, nezdobné, prosté zlata, ale také čiré, tedy bezbarvé. To proto, že už předem máme myslet na barvu nápoje – tu bychom měli vnímat zcela nezkresleně, jasně, zřetelně; ta nám má ohlašovat nebo naznačovat, jaká chuť bude následovat, jaká chuť nás čeká po ochutnání. Občas se objevují celkem decentní, jemně opalizující sklenky na koňak, které nepůsobí špatně – ovšem prázdné; barvu nápoje nám opět zkreslují (a to do zelenomodra). A zase je to trochu podobné jako s vůněmi – tak jako u zeleného flakonu můžeme čekat čerstvou vůni citrusů a u červeného silnou orientální vůni, tak i koktajly, které sdružují barvy několika svých součástí, můžeme jako zkušení konzumenti koktajlů podle barvy odhadnout. Na whisky oceníme její nezaměnitelnou barvu tmavého zlata; odstín se ředí tam, kde jsou v nápoji kostky ledu. Temně hnědá barva může signalizovat obsah fernetu. Pastelové tóny vytvářejí cukrové sirupy s příchutěmi – malinový, kávový, pomerančový, citronový…. Mléčně zabarvené sklenky oznamují, že uvnitř se může skrývat něco se žloutkem a mlékem, třeba takový „Brandy Egg Nogg“. Výrazné barvy nápojů naznačují, že chuť bude jistě sladká – podle přísad kokosová, pomerančová, vanilková, může tu být curacao, griotka, Apricot brandy; smaragdová barva napovídá, že součástí koktajlu může být zelený likér, ale třeba jen ochucený cukrový sirup. Sklenky k výrazným barvám koktajlů můžeme vybrat se stejným charakterem anebo kontrastní. Takovým kontrastem může být jemná, vysoká, tenká flétna, ve které se dramaticky vyjímá temná barva koktajlu Kir s obsahem Créme de Cassis, tedy dominuje zde barva černého rybízu. Filigránský kalíšek zase může obsahovat něco příjemného, pastelového – třeba Sidecar (4 cl koňaku, 2 cl Cointreau, 1 cl citronové šťávy. V šejkru všechny suroviny prudce protřepeme s ledem.). -ag-