To, co není v polévce tekuté, do čeho se dá kousnout, co lovíme ode dna, to nám nejvíce chutná. I když je to jen obyčejná zavářka. Takovým nokům nebo svítku trochu chybí elegantní vzhled - nejkrásnější jsou přece jenom umně vykroužené, ručně vykoulené polévkové knedlíčky. Kulatými knedlíčky lákavých chutí i vůní zcela jistě sklidíme u rodiny či svých hostů úspěch. A že nejsou jen pochoutkou, o tom svědčí, že se v nich skrývá nejeden cenný vitamín – A, B a v menším množství i C. Kdo si nechce mazat ruce, může zkusit vykrajovat knedlíčky dvěma malými kávovými lžičkami. Už to ale nebude ono. Barvou se liší – masové a játrové jsou tmavé, stejně tak i houbové a kapustové. Zaváříme je do zeleninových nebo masových vývarů. Světlé drožďové nebo houskové knedlíčky dáváme do bílých polévek, opět zeleninových nebo masových. Drožďové knedlíčky jsou dobrým tipem na to, jak sníst nějaký ten vitamín B a ještě si docela pochutnat. Postup přípravy je jednoduchý: 60 g droždí rozdrobíme na 20 g rozpáleného tuku, mícháme - a jakmile začne droždí růžovět, přidáme strouhanku ze dvou žemlí navlhčenou 2 - 3 lžícemi mléka, dále 1 vejce, pepř, česnek, sůl a špetku prášku do pečiva. Ovesné knedlíčky – Budou o něco zdravější, když do obyčejných houskových knedlíčků přidáme rozemleté ovesné vločky. Voní po muškátovém květu. Játrové knedlíčky – v jejich chuti se snoubí česnek, játra, majoránka a pepř. Děláme je malé, ale můžeme si dát práci a udělat je přímo miniaturní. Je potom efektní, když jich máme na talíři spousty. Stejně tak lákavé jsou ale tři obří knedle – takové, většího průměru, děláme hlavně masové knedlíčky. Jsou i další zajímavé varianty: místo jater můžeme dát mletou vařenou kapustu a máme kapustové knedlíčky jemně ochucené česnekem. Houbové knedlíčky vyrobíme tak, když játra zaměníme za dušené, jemně nakrájené houby s petrželkou. Ať knedlíčky vytvoříme malé nebo větší, vždy mají stejný tvar fotbalového míče. Co ale zkusit pro strávníky překvapení? Uválet je sice pravidelné, ale pro změnu šišaté - jako míč ragbyový? Ke všem polévkovým knedlíčkům patří jemně nasekaná zeleň na povrchu polévky. Převážně to bývá petrželka, ale můžeme přidat i pažitku; obojí polévku barevně dotváří. Talíře mohou být různobarevné, nejslavnostněji na takový vývar s knedlíčky ale působí barva bílá. -ag-