Polévka do třetice – jarní polévky

Polévka do třetice – jarní polévky

Máme pár dní do začátku jara, a tak není možná úplně od věci téma jarní polévky. Takový název vždy naznačuje, že v polévce najdeme hodně zeleně, ale i jinak barevnou zeleninu, čerstvé jarní výhonky, bylinky…. Na takovou pestrou polévku si připravíme nejlépe zářivě bílé, ale také pravé „jarní“ žluté a světle zelené...

Máme pár dní do začátku jara, a tak není možná úplně od věci téma jarní polévky. Takový název vždy naznačuje, že v polévce najdeme hodně zeleně, ale i jinak barevnou zeleninu, čerstvé jarní výhonky, bylinky…. Na takovou pestrou polévku si připravíme nejlépe zářivě bílé, ale také pravé „jarní“ žluté a světle zelené talíře, aby účinek byl dokonalý.

Aby polévka nebyla „plané“ chuti, vylepšuje se různými pochutinami: používá se strouhaný ementál, ale můžeme v polévce nechat rozpustit proužky parenice nebo jiného uzeného sýra, dále se polévka zlepšuje rozkvedlaným žloutkem, čerstvou smetanou a také dáváme čerstvé, „pravé“ máslo. Než jeho pouhým vhozením do polévky ale dosáhneme lepší chuti malým technologickým fíglem - orestováním kořenové zeleniny. Dáme máslo na rendlík a na něj vhodíme mrkev, petrželový kořen a celer nakrájené na kousky. Orestujeme, přilijeme vodu – a dále už polévku normálně vaříme s dalšími ingrediencemi. Takovým tukem, který dodává polévce chuť, ale nemusí být vždycky jenom máslo - že si zelenina rozumí i s dobrou slaninou, o tom svědčí další recept:

Polévka z osmažené zeleniny
Potřebujeme: 200 g zeleniny, 50 g dobře vyuzené slaniny, 40 g hladké mouky, sušené nebo čerstvé houby, 2 brambory, sůl.

Na pánev dáme slaninu a na ni nakrájenou kořenovou zeleninu. Zaprášíme moukou, ještě smažíme. Zalijeme vodou, osolíme, přihodíme houby. Po chvíli přidáme i brambory. Také kapusta dá této polévce další příchuť – tu ale nesmažíme, vhodíme ji až po dosmažení ostatní zeleniny. Na hladině této polévky mohou plavat kolečka pórku, kousky pažitky i nať libečku.

Bílá celerová polévka
Na hrubo nastrouhaný celer vaříme ve světlé jíšce. Přilijeme vodu, zakápneme citronem, osolíme. Zdobíme petrželovou natí.

Polévka z jarních bylinek
3 hrsti bylinek, 60 g másla, 40 g mouky, 1/2 litru mléka nebo smetany, sůl.

Natrháme mladé lístky popence, kopřiv, fialek, jahod, petržele a kvítky sedmikrásek. Omyté je nasekáme a podusíme na polovině másla. Zalijeme vodou, osolíme, přidáme světlou jíšku ze zbytku másla. Po čtvrthodině mírného varu zalijeme smetanou.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: návrh a výroba kuchyňské linky, Kuchyňská linka, Kuchyňská linka.