Malé kuchyňské triky

Malé kuchyňské triky

Minule jsme dokoupili a obměnili kuchyňské nádobí - a dnes se podíváme na to, jak jej trochu netradičně čistit. Pár kuchyňských fíglů a triků vždycky přijde vhod. Trik na smažení bez prskání V tomto případě nejde o čištění, ale o prevenci zamaštění okolí pánve při smažení. Aby olej při smažení neprskal, máme dvě...

Minule jsme dokoupili a obměnili kuchyňské nádobí - a dnes se podíváme na to, jak jej trochu netradičně čistit. Pár kuchyňských fíglů a triků vždycky přijde vhod.

Trik na smažení bez prskání
V tomto případě nejde o čištění, ale o prevenci zamaštění okolí pánve při smažení. Aby olej při smažení neprskal, máme dvě možnosti – buď koupit velkoplošné ploché síto, které se položí na pánev a olej na něm ulpí. Vzduch přitom prochází volně ven, což je důležité - kdybychom i jen na chvilku přiklopili pánev pokličkou, maso bude mít chuť pokrmu dušeného, nikoliv smaženého.

Anebo bez obav můžeme smažit bez síta, když pánev před nalitím oleje posypeme jemně solí; olej by pak prskat neměl. V obou případech ovšem při smažení spustíme na plný výkon odsavač par, protože síto i sůl platí jen na stříkající kapky oleje, nikoliv na výpary!

Fígl na čajovou konvici
Nelíbí se vám, jak vypadá starší konvice uvnitř? Pokud její povrch chceme oživit a vyčistit, stačí jednoduchý trik: povařit v ní vodu s rozkrájenou půlkou citronu.

Trik na lesknoucí se příbory
Trápíte se s rodinným stříbrem, čistíte jej vším možným a nejste přesto spokojeni s výsledkem? Po slavnostní večeři stříbrné příbory hned neumyjeme, ale vložíme je na chvíli do vroucí vody s jedlou sodou. Za nějakou dobu získají lesk, pak je pouze vyleštíme jemnou utěrkou. K naleštění i jiných než stříbrných příborů můžeme využít také něco tak obyčejného, jako je voda z vařených brambor. Do hrnce s vodou, ve které se vařily brambory, ponoříme na čtvrthodinu příbory. Po vyjmutí budou vyčištěné a naleštěné. Takto ale nečistíme nikdy příbory s dřevěnou rukojetí – dřevu by tak dlouhý pobyt ve vodě rozhodně neprospěl!

Trik na úzké skleněné hrdlo
A když už jsme u brambor - produkty jejich vaření můžeme využít opravdu dokonale; kromě vody použijeme i jejich slupky – tentokrát k čištění skla. Do láhví, demižonů, džbánů nebo váz s úzkým hrdlem nalijeme do ¾ vodu, přidáme nakrájené bramborové slupky a dobře uzavřeme. Potom nádobou silně třeseme – důkladně „šejkrujeme“, až se špína na jejích vnitřních stěnách uvolní.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Rekonstrukce 7 bytů v činžovní domě včetně fasády a balkónů, Rekonstrukce bytového jádra, Koupelna.