Dnes potřebujeme vitamíny více než před týdnem – snad všichni máme rýmu a horečku. Takže nám přijdou vhod horké i studené posilující nápoje. Když nám není dobře, leckomu přijde na mysl šípkový čaj a potom také med. Obojí jde dobře k sobě a obojí nám při potížích z nastydnutí a chřipkách pomůže; a nutno říci, že i psychicky – protože už zalézt do postele s čajem vonícím medem a šípky je velmi uklidňující. Šípkový čaj má komplexní účinky; pomáhá při nachlazení, ale působí i proti jarní únavě – celkově nás osvěžuje a zvyšuje odolnost proti infekcím. Pijeme jej tedy také kdykoliv, kdy si potřebujeme posílit imunitu. Je v něm dost vitamínu C, dále vitamín P, vitamíny skupiny B i karoten. Zkusíme si připravit šípkový čaj z přírodních surovin, nikoliv ze sáčku. Na půl litru vody dáme 2 lžíce sušených drcených šípkových plodů. Připravujeme-li si menší množství, počítáme lžičku na šálek. Podle starého receptu se nechá šípková drť odstát půl hodiny ve studené vodě a pak se vše uvede do varu, který trvá asi dvě minuty. Po čtvrthodinovém stání se čaj přecedí. Rychlejší způsob přípravy je drcené šípky přelít vroucí vodou, ale můžeme je opět také 2 minuty povařit. Tento nálev nebo vývar je třeba nechat potom půl hodiny odstát. K cezení drcených šípků musíme použít velmi husté sítko, aby v čaji nezůstaly jemné chloupky. Osladíme medem – chuť čaje bude pokaždé trochu jiná, přidáme-li jednou tmavý med lesní, jindy světlý luční či jednodruhový akátový. Med nepřidáváme do příliš horkých nápojů. Z medu si můžeme rychle a jednoduše připravit i vlažný osvěžující nápoj – stačí podle chuti smísit vodu, med a citronovou nebo mandarinkovou šťávu. Až už budeme mít čajů dost, namixujeme si vitamínový koktajl, ve kterém při nastydnutí vynecháme led. Na tři sklenky budeme potřebovat 2 karotky, malou salátovou okurku, 4 listy špenátu, kolečko citronu bez kůry a 3 dcl jablečného moštu nebo čerstvě vymačkané šťávy. Vše nakrájíme, okurku oloupeme a mixujeme při vysoké rychlosti něco přes dvě minuty. -ag-