Limonáda do třetice – limonády z čerstvého ovoce a klasická citronáda navrch

Limonáda do třetice – limonády z čerstvého ovoce a klasická citronáda navrch

Správně připravené studené „soft“ limonády mají vonět ovocem – samozřejmě nejlépe čerstvým. Limonádu vůbec nemusíme připravovat jen z protlaků a koupených džusů, ale i přímo z čerstvě natrhaného ovoce. Jahodová limonáda z čerstvých jahod Na jednu porci potřebujeme: 10 dkg čerstvých jahod, lžíci moučkového cukru, 2 cl...

Správně připravené studené „soft“ limonády mají vonět ovocem – samozřejmě nejlépe čerstvým. Limonádu vůbec nemusíme připravovat jen z protlaků a koupených džusů, ale i přímo z čerstvě natrhaného ovoce.

Jahodová limonáda z čerstvých jahod
Na jednu porci potřebujeme: 10 dkg čerstvých jahod, lžíci moučkového cukru, 2 cl citrónové šťávy, sodovku a led.

Postup: vyzrálé (lesní nebo zahradní) jahody nakrájíme na malé kousky. Vložíme do misky a zasypeme moučkovým cukrem. Poté rovnoměrně zalijeme citrónovou šťávou, misku přiklopíme a odložíme do chladničky. Jahody v chladničce ponecháme asi hodinu, přičemž je několikrát lehce promícháme. Poté dáme jahody s cukrem do limonádové sklenky nebo vysokého tumbleru, přidáme dvě kostky ledu a dolijeme sodovkou.

Omamně vonící limonádu z čerstvého ovoce si můžeme stejným způsobem připravit také z vyzrálých malin, borůvek nebo ostružin. Pokud se nám nechce čekat na sezónu tohoto ovoce a také je nechceme kupovat za nynější ceny, není nic lehčího než ovoce prozatím zaměnit sirupem. Na jednu porci dáme do sklenky 5 cl ostružinového nebo malinového sirupu, 1 cl citrónové šťávy, přilijeme sodu a dodáme led.

Nezvyklou limonádu, nicméně se zajímavou a přitažlivou chutí, si můžeme namíchat také z reveně (rebarbory), která začíná na zahrádkách rašit. Vybereme jemné mladé výhonky.

Rebarborová limonáda:
Na jednu porci si připravíme: 15 dkg jemných mladých výhonků rebarbory, 4 cl cukrového sirupu, 15 cl čerstvě vymačkané jablečné šťávy (případně koupený jablečný mošt), kostky ledu.

Postup přípravy: Omytou a oloupanou rebarboru pokrájíme na kostičky, které vložíme do mixéru. Přilijeme cukrový sirup a jablečný mošt. Zapneme mixér a mixujeme asi minutu. Nalijeme do sklenky a přidáme led, podáváme se slámkou. Led můžeme také přidat rovnou do mixéru a rozmixovat spolu s ostatními ingrediencemi.

A nakonec: co to je vlastně ta citronáda – klasický nápoj, notoricky známý název, ale co se pod ním vlastně skrývá? Nic víc než prozaický obsah i postup, ale výsledek je opravdu prověřený, osvědčený a velmi osvěžující:

Citronáda
Na jednu porci potřebujeme: šťávu z jednoho citrónu, 3 cl citrónového cukrového sirupu, sodovku a led.

Postup: Do limonádové sklenky dáme citrónovou šťávu, sirup, dolijeme sodovkou a přidáme kostky ledu. Ozdobíme řezem citrónu. Dáme si záležet na servírování: podáváme na talířku, se slámkou a míchací lžičkou.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce kuchyně,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Kuchyňská linka, návrh a výroba kuchyňské linky, Skleněný obklad na záda kuchyně.