Pokud pronajímáme byt, poznáme teprve, jak drahá místnost je kuchyně v porovnání se zbytkem bytu. Náhle jasně vidíme, co a jak nákladného tu máme, jak často se to rozbije a kolik stojí opravy; poznáme dokonale i co je to amortizace…. Také můžeme být postaveni před nutnost vyměnit část spotřebičů. Zkrátka pronájem znamená nejdříve investice, často nemalé, a potom až někdy zisk. Kde lze improvizovat, kde ušetřit a kde ne? Rozhodně nešetříme na takové zdánlivé maličkosti, jako je odsavač par. Jeho absence v kuchyni se nám vymstí v podobě menších či větších vrstev mastné špíny, které se budou usazovat na nábytku. Také celé ovzduší se zlepší a pobyt zpříjemní. Digestoř je celkem zanedbatelná investice a opravdu už skoro povinná součást kuchyně. Na čem ale můžeme ušetřit, je například (pokud nájemník opravdu vaří minimálně či vůbec ne) pořízení dvojvařiče místo sporáku, anebo pak sporáku místo mnohem nákladnějšího „děleného“ řešení – varné desky a samostatné vestavné trouby. V kuchyni můžeme do jisté míry improvizovat s jídelním koutem – možná podle náročnosti nájemníka postačí starší stůl a židle, nebo lze také koupit výhodně každý kus zvláště – stůl a například moderní barevné plastové židle. Rozhodně by ale celek měl působit vkusně, sladěně – ne tak, jako bychom do nájemního bytu odložili všechno, co nám přebývá. Také nádobí nemusíme dávat nájemníkům k dispozici nejjemnější a velmi drahé, rozhodně však musí být nepoškozené, neotlučené, zkrátka bez vad a zcela zachovalé. A pokud jde o stále ještě takový lehký nadstandard, jakým je dnes v našich domácnostech myčka nádobí, pak zcela záleží na situaci - jestli hodláme její pomocí zvýšit hodnotu bytu, zda na ní nájemník trvá a podobně. Rozhodně bychom její pořízení mohli nechat až na konec, pokud financí není nazbyt, a nechat to potom na konkrétní domluvě. Myčka se dá koupit velmi rychle, je to otázka jednoho dne; také starší se dají sehnat bez problémů. Tady je třeba dát trochu pozor a rozhodnout se, zda investovat sice mnohem nižší částku, ale do neznámého spotřebiče, který bude méně výkonný, více energeticky náročný a také hlučnější. -ag-