Pro studený soft drink obyčejně použijeme obecný název „limonáda“. Ale není to přesné – odborně vzato limonády mohou být horké i studené, lihuprosté i lehce střižené alkoholem (destilátem). Další skupinou jsou limonády z vína. Limonády zdaleka neexistují jen jako lepkavé a často přeslazené nápoje koupené v lahvích. Můžeme si je individuálně vyrobit doma podle vlastní chuti – jsou to nejrozšířenější osvěžující nápoje. Název pochází od italského „limone“ a citrónová šťáva je skoro vždy v limonádě přítomna. Limonády jsou osvěžující kombinací sirupu, bublinek ze sodovky a ovocných šťáv, případně alkoholu. Správnou limonádu připravíme v šejkru nebo v míchací sklenici, případně v mixéru. Základ se dolévá vodou, ale mnohem častěji již zmíněnou sodovkou – limonády jsou pak více osvěžující a mají daleko větší „šmrnc“. Limonádu podáváme se slámkou v limonádových sklenkách (je to trochu rozšiřující se tumbler) nebo je můžeme slavnostněji nalít do koktajlek či jiných sklenek na nožce. Na ukázku přinášíme dva recepty na lehce „alkoholické“ limonády – jednu s ginem, druhou s vínem: Safari limonáda Na dvě porce potřebujeme: 5 cl sirupu z vinné révy, 3 cl čerstvé citrónové šťávy, 5 cl ginu, 3 dcl sodovky, 2 kolečka citrónu, 3 kostky ledu. Do šejkru dáme led, citrónovou šťávu, sirup a gin. Dobře protřepeme, přes sítko nalijeme do vysokých tumblerů nebo limonádových sklenek a dolijeme chlazenou sodovkou. Podáváme zdobené řezem citrónu, do sklenky vhodíme dvě kuličky tmavého hroznového vína a podáváme se slámkou. Burgundská limonáda Na dvě porce potřebujeme: šťávu z jednoho citrónu, 2 lžíce cukru, 2 dcl polosladkého či suchého červeného vína, 2 dcl sodovky, 8 - 10 kostek ledu. Nápoj připravíme v míchací sklenici následovně: do sklenice dáme led a víno, přidáme cukr a citrónovou šťávu, dolijeme sodovkou. Vše důkladně, ale opatrně promícháme, přecedíme do sklenek na limonádu nebo koktajlek. Led necháme v míchací sklenici, případně do každé sklenky vhodíme po kostce. -ag-