Stoprocentní nápoj

Stoprocentní nápoj

I když potraviny jsou dnes bohatě zásobeny stoprocentními džusy, mnozí z nás si ovoce a zeleninu raději nosí domů, aby si tu z nich sami vyrobili dobrý nápoj bohatý na vitamíny. Pomocníkem jim při tom je elektrický lis na citrusové plody nebo odšťavňovač. Pokud tyto přístroje doma nemáte a právě se rozhodujete o...

I když potraviny jsou dnes bohatě zásobeny stoprocentními džusy, mnozí z nás si ovoce a zeleninu raději nosí domů, aby si tu z nich sami vyrobili dobrý nápoj bohatý na vitamíny. Pomocníkem jim při tom je elektrický lis na citrusové plody nebo odšťavňovač.

Pokud tyto přístroje doma nemáte a právě se rozhodujete o jejich koupi, poctivě zhodnoťte, zda má význam si je pořizovat nebo jste pro ně vzplanuli momentálně. Přístroje zabírají místo, zvažte tedy, zda máte pro ně prostor na uložení a nezapomeňte, že samotná příprava zpravidla trvá několik minut, někdy i podstatně déle. Pokud jste se přeci jen rozhodli, že si je koupíte, pak dbejte několika základních rad.

Na maximum
Jednoduchým pomocníkem při výrobě ovocných šťáv je lis na citrusové plody. V každé domácnosti se bezpochyby najde ruční provedení, ze kterého však, zvláště při odšťavňování několika plodů najednou, bolí ruce. Proto přijde vhod elektrická varianta, která pracuje na stejném principu, avšak kužel s drážkami se otáčí pomocí motoru. Při koupi soustřeďte pozornost na příkon, který vypovídá o rychlosti lisování. Standardní typy mají 30 W, kvalitnější modely mají hodnotu vyšší, až kolem sta wattů. Někteří výrobci připisují rovněž počet otáček za minutu. Další funkce zvyšují komfort výrobku, práci ulehčují a patří do cenově vyšší kategorie. Patří sem například otáčení trnu na obě strany, aretace misky či průhledná nádobka s ryskou, takže uživatel přesně vidí kolik šťávy vymačkal.

Až na dřeň
Odšťavňovat můžeme téměř všechny ovocné plody nebo zeleninu. Máte chuť na šťávu z mrkve? Na stoprocentní nápoj z jahod? Pořiďte si odšťavňovač. Je to speciální přístroj vybavený řezacím kotoučem a nádobkou na šťávu a miskou na dřeň. Princip je jednoduchý. Očištěný plod vložíte do náustku, odkud se přes rychle otáčející struhadlo odděluje dužina od šťávy. Obojí putuje do připravených nádobek. Výběr tohoto přístroje se rovněž soustředí na příkon a počet otáček za minutu (až 14 000 ot./min.).

Nezapomeňte
Na obou přístrojích zpracováváme plodiny pomocí síly (vytvořené pomocí elektrického pohonu), je zcela normální, že dochází k jeho zašpinění. Dbejte proto, abyste přístroj mohli snadno rozebrat a znovu poskládat. Je nutné, aby všechny části byly řádně umyty a osušeny. Zvláště u odšťavňovače dbejte na dostatečné zabezpečení, abyste se při práci nezranili (většina z nich je vybavena pojistkou, která nedovolí přístroj spustit, pokud není správně složen).

Pamatujte si!

  • Šťávu z ovoce a zeleniny získáváme pomocí lisu na citrusové plody nebo odšťavňovače

  • Při výběru dbejte na příkon, případně i počet otáček

  • Přístroj musí jít snadno rozložit a složit. Umožňuje tak snadnou údržbu

  • Zkontrolujte, do jaké míry je zajištěna bezpečnost při odšťavňování


-Tereza Malá-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme