Přece jen – i přes importovaného svatého Valentýna - v našich končinách stále platí, že „máj - lásky čas“. Přinášíme proto recepty na jakési "nápoje lásky", tedy řečeno s nadsázkou, ale proč ne – proč jimi partnera nepřekvapit třeba na večerní terase? Ale naše „večerní džusy“ mohou být i vitamínovým osvěžením večerní zahradní oslavy. Konečně je teplo, konečně jsme večer venku a na vzduchu chutná daleko více - a to nejen jídlo a alkohol, ale i energií a vitamíny nabité ovocné a zeleninové nápoje. Následující drinky jsou tedy vhodné zejména k večernímu popíjení - květnové večery jsou pro konzumaci voňavých ovocných koktajlů jako stvořené. Lahodný mléčno-mangový koktajl Na jednu porci, asi 250 ml džusu, potřebujeme: 1 mango, 1 dobře vyzrálou nektarinku, 150 ml polotučného nebo plnotučného mléka. Takže budeme-li popíjet ve dvou, suroviny znásobíme a poohlédneme se také po nějakých parádních vysokých sklenkách. Ovoce nakrájíme, vylisujeme v odšťavňovači nebo rozmixujeme v mixéru. Do mixéru pak přilijeme mléko (můžeme do něj přidat i ještě slazené nebo neslazené kondenzované mléko nebo smetanu ke šlehání - trošku, podle chuti). Zapneme mixér na nejvyšší rychlost a dobře našleháme. Červenozelený koktajl Zajímavá kombinace červené zeleniny (řepy a mrkve) a bazalky, u které jsem zvyklí spíše na spojení s rajčaty. Na jednu sklenku potřebujeme 2 velké, ale jemné a šťavnaté mrkve, 1 malou červenou řepu a hrst čerstvé bazalky. Všechny ingredience vylisujeme nebo rozemeleme a pak našleháme v mixéru. Sklenku ozdobíme snítkou máty nebo bazalky. Zeleninová bomba Použijeme opět červenou i zelenou zeleninu: tentokrát půlku menší salátové okurky, 4 kousky brokolice a dvě zralá a voňavá rajčata. Konečný výsledek bude záležet na stupni zralosti rajčat a na tom, aby okurka nebyla mdlé, ale plné chuti. Všechnu zeleninu vylisujeme v odšťavňovači nebo rozmixujeme. Z odšťavňovače v tom případě použijeme jenom šťávu, kterou pak dobře našleháme v mixéru. Jahoda + broskev Jednoduché a plné vůně – na jednu sklenku si připravíme 5 - 6 jahod a jednu broskev. Společně je dokonale našleháme v mixéru. Servírujeme v tumbleru nebo v koktajlce a do sklenky můžeme nakonec vhodit plátky jahod. -ag-