Na otázku, co si dáme k pití, skoro určitě neodpovíme „soft drink“, ale spíše „nějakou limonádu“, pokud chceme říci, že si dáme studený, sladký nápoj, tedy ne například vodu nebo kávu. Výraz limonáda používáme v češtině právě v tom nejobecnějším slova smyslu pro takovýto typ nápojů. Ale odborně vzato je to jinak – limonády totiž mohou být velmi rozmanité - studené, horké, alkoholické i (a tak je zejména chápeme) bez alkoholu, ale zato vždy s bublinkami. Dělení do skupin pak vypadá takto: studené lihuprosté limonády, horké lihuprosté limonády, dále pak studené limonády z vína a limonády zvané také „squashes“- ty se připravují studené a mají v sobě mírnou přísadu alkoholu - pálenky nebo likéru. Horká lihuprostá limonáda se hodí na lyže – je mnohem lepší než grog nebo jiný nápoj, ve kterém je alkohol – ten odebírá tělu v mrazu tak potřebné teplo! Studené limonády se hodí do horka, ale mají naprosto univerzální použití. Alkoholické limonády jsou přes svůj „dětský“ název „limonáda“ zcela vyhrazeny dospělým. A protože se nacházíme v období, kdy je jednou teplo a jednou taková zima, že horká limonáda přijde k chuti, podívejme se na příklady ze všech skupin. Takže do zimy a bez alkoholu: Horká medová limonáda Potřebujeme: 2 polévkové lžíce medu, 1 cl cukrového (případně cukrového zázvorového) sirupu, šťávu z půlky citrónu a vřící vodu. Vezmeme zahřátou sklenici, dáme do ní med a sirup, dolijeme vařící vodou, zamícháme a přidáme citrónovou šťávu. Do tepla a pro děti a abstinenty: Ananasová limonáda Potřebujeme: 3 - 4 cl citrónového cukrového sirupu, 8 cl ananasové šťávy, sodovku, led. Do sklenice dáme sirup a ananasovou šťávu, dolijeme sodovkou a podle chuti přidáme led. Squash - Anglická limonáda (studená) Budeme podávat ve vysoké sklence se slámkou a lžičkou. Potřebujeme: 1 pomeranč, 2 cl araku, 2 cl pomerančového cukrového sirupu, sodovku a led. Na plátky nakrájený pomeranč vložíme do sklenky, na něj nalijeme arak a sirup, dolijeme sodovkou asi do dvou třetin a opatrně doplníme jemně tlučeným ledem. Vermutová limonáda Potřebujeme: 1 cl citrónového cukrového sirupu, 8 cl vermutu, citrónovou kůru, sodovku a led. Do sklenky vložíme kousek rozlomené chemicky neošetřené citrónové kůry. Nalijeme vermut a sirup, dolijeme sodovkou, doplníme led podle chuti a přiložíme slámku. -ag-