Nová, bezpečnější kuchyně

Nová, bezpečnější kuchyně

Dejme tomu, že jsme si jako mladá rodina právě pořídili novou a také poměrně drahou kuchyni. A vpustíme do ní malé dítě. Klidu to nedodá ani na jedné straně. Budeme mimoděk permanentně v pozoru, zda človíček nepoškodí desetitisícové spotřebiče a nepoškrábe statisícový nábytek; a stále ho budeme napomínat a okřikovat....

Dejme tomu, že jsme si jako mladá rodina právě pořídili novou a také poměrně drahou kuchyni. A vpustíme do ní malé dítě. Klidu to nedodá ani na jedné straně. Budeme mimoděk permanentně v pozoru, zda človíček nepoškodí desetitisícové spotřebiče a nepoškrábe statisícový nábytek; a stále ho budeme napomínat a okřikovat. A v tom strachu možná pozapomeneme na jeho bezpečí.

Všechno je pro něj nové, neokoukané a neosahané - a tak není divu, že takové dvou až čtyřleté dítě má neustále co objevovat. Nebo naopak, když už všechno objevilo a začne se během našeho vaření nudit, začne experimentovat a hrozí mu opět úraz. Právě kuchyně, jak známo, je tou místností, kde dochází k největšímu počtu domácích úrazů. A to bohužel nejen na straně kuchařů a kuchařek, ale i dětí. Opaření, říznutí, spálení se, a bohužel i úrazy elektrickým proudem nejsou nikterak výjimečné.

Platí tady ovšem naštěstí, že nová kuchyně je bezpečnější než stará - s každým novým spotřebičem by u nás v kuchyni mělo být o něco bezpečněji. Neboli – pokud z gruntu pořizujeme všechny spotřebiče nové, moderní a inteligentní, máme napůl vyhráno. Dítě by se zranit nemělo a poškození přístroje tu taky hrozí daleko menší.

Moderní zařízení umí výborně dodržovat pravidla pasivního bezpečí. Pro srovnání: zatímco u starého typu sporáku se šikovnému dítěti lehce podaří překonat bezpečnostní pojistku a pustit plyn - tedy nejprve stlačit a potom pootočit knoflík, u moderních varných desek i sporáků je to pro dětskou jemnou motoriku složitější – těžší je knoflík povytáhnout a pootočit s ním; případně je tu ještě druhé jištění. Můžeme být také klidnější, že díky bezpečnostní liště na sporáku dítko na sebe nezvrhne hrnec, nepopálí se o dvířka trouby, nebo že neotevře myčku.

Současně s vybíráním značek spotřebičů, volbou programů u myček, funkcí u trouby a dalších vylepšení bychom měli hledat u všech malých i velkých spotřebičů také stupeň jejich zabezpečení. A při vybírání kuchyňského nábytku opět myslet na děti a vybrat takový povrch, který vyžaduje velmi jednoduchou údržbu a který se navíc jen těžko dá poškrábat, počmárat či jinak poškodit.

-ag-
Foto: Whirlpool, s. r. o.

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme