Dítě v kuchyni - to jsou dva permanentní a překrývající se problémy: jak chránit dítě před úrazem a jak chránit zařízení před poškozením ze strany dítěte. V prvním případě je nutné zvolit bezpečné spotřebiče i zařízení, v druhém případě pořídit na dobu nejranějšího dětství kuchyni pokud možno jednoduchou, i třeba levnější, ale takovou, která se lehce udržuje. Většinou je zbytečně riskantní pořídit si krásnou superkuchyni a mít přitom roční dítě - znamená to prožít příštích pár let ve strachu o drahou investici a v neustálém hlídání a peskování. Dítě kuchyni zabydlí a také lehce „vybydlí“. S tím se musí počítat a statisícová nebo ještě větší investice do kuchyně je rozumnější rozhodně až ve věku nad čtyři roky dítěte. Začněme od podlahy - tady vždy už dopředu dbáme na nesmekavý povrch. To si často neuvědomíme, když například vybíráme plovoucí podlahu. Určitě si na ni v obchodě nestoupneme jen tak v ponožkách nebo naboso - to pravděpodobně udělá až dítě doma, kdy už bude podlaha položená - pak bohužel teprve poznáme, že bere zatáčky smykem a padá. Proto nehledíme jen na to, jak podlaha vypadá, jakou má zátěž a kolik stojí, ale vezmeme v úvahu i to, v čem po ní budeme chodit - jestli třeba máme ve zvyku pohybovat se po kuchyni v lodičkách, v papučích, nebo bosi; brzy poznáme, že to není až tak nepodstatné. Pokud je dítě opravdu malé, nebude právě asi nejlepší volbou na pár příštích let drahé kvalitní a supermoderní bílé linoleum, které by se mohlo lehce počmárat. Ale dnes už je možné skoro vše - a tak v případě, že se právě do světlého linolea zakoukáme a máme pocit, že naše kuchyně bez něho nebude celá, stačí se zeptat, zda náhodou nemá „nepoškoditelnou úpravu“. Stejně tak se vždy informujeme, zda pastelky, inkoust a fixy nepoškodí další hojně využívané podlahové krytiny; dřevěné podlahy (tam se dá vrchní vrstva přebrousit) a laminové (tam to bývá složitější). Podobné to bude u kuchyňského nábytku - ten může malé dítě v nestřeženém okamžiku buď poškrábat nebo vyzdobit čmáranicemi. Náchylné je měkčí borovicové dřevo, třeba u starší kuchyňské linky. Nejodolnější je naopak to úplně nejstarší (třeba stará kovová kuchyňská linka) a to nejnovější; v tomto případě progresivní kovové nebo tvrzené lakované povrchy. Skvělý materiál je corian - mimoto, že je hezký a vybrat si můžeme přímo ze stovek odstínů, je také skutečně takřka nezničitelný. Můžeme z něj mít pracovní desku, desku stolu, celý dřez, parapety i další kuchyňské doplňky. -ag-