Jak se vám doma vaří? Není vám vedro? Netáhne vám na záda a neobtěžuje vás pára? Jestliže ano, se svou kuchyní byste měli něco podniknout. Dá se říci, že teplotních poměrů – cirkulace vzduchu a jeho teploty si začneme všímat teprve, až když je nám příliš vedro. Kvalita vzduchu v kuchyni je velmi důležitá, protože ovlivňuje, zda se nám tu pracuje pohodlně anebo nikoliv. Kuchyňské práce znamenají sice monotónní, ale docela náročnou činnost, při které generace kuchařů a kuchařek doslova trpěly. Ve starých kuchyních našich praprababiček bývalo často nedýchatelno kvůli kombinaci vedra a vlhka. O úmorné vedro se postarala kamna, která bylo nutno udržovat rozpálená i několik hodin, než se vše dovařilo. A jak dlouho se vařila omáčka, tak dlouho trvalo utrpení kuchařky, která ji nad rozpálenou plotnou míchala. Nedýchatelné vlhko zase způsobovala vařící se voda ve velkých hrncích s knedlíky či polévkou. V takové „romantické“ starodávné kuchyni bychom asi dlouho nevydrželi. Dnes už z tohoto hlediska vaření únavné není, a tak řekne-li se „dobrý vzduch v kuchyni“, znamená to pro nás už dávno prostě a jednoduše digestoř. Ta se postará o odvod pachů z vaření a přebytečné páry. Ale dnes, v době, kdy doma jednoznačně preferujeme propojení obytného a pracovního prostoru (neboli kuchyně a obývacího pokoje), je to ještě jinak. Digestoř stačit nemusí. S kuchyní nemusí být propojen jen klasický “obývák“; otevřený prostor přízemí rodinného domu může ještě zahrnovat třeba i pracovnu, dětskou hernu, jídelnu – tedy celé přízemí kromě ložnice a koupelny, případně zádveří. V případě takovéhoto prostoru není od věci zamyslet se nad moderní domácí klimatizací, která kuchyňskou digestoř vhodně doplní. Její funkci odsávání par a pachů doplní ještě o další velmi důležité věci: o optimální proudění vzduchu, o požadované chlazení nebo naopak topení a také o regulaci vlhkosti – odvlhčování vzduchu. -ag-