Máte také nad pracovní deskou zavěšeno všechno možné a nemožné? A je přes to všechno kuchyňské náčiní ještě vůbec vidět stěna a obkládačky na ní? Zaměřme se dnes na místo na kuchyňské stěně, které se nachází mezi spodními a horními kuchyňskými skříňkami – pomiňme nyní případ, kdy místo horních skříněk máme okno. Tento prostor je při stavbě kuchyně (zejména v unifikovaných bytech nájemních domů) skoro vždy osazen obkládačkami, takže je sterilní, čistý, prázdný a omyvatelný. Ihned po nastěhování majitele bytu či nájemníka je tento kousek stěny v neuvěřitelně krátké době dokonale „zabydlen“ a často jednoduše přecpán. A to nejrůznějšími praktickými maličkostmi, ale i zbytečnými krámy – vším, co chceme mít takzvaně po ruce. Soustřeďuje se sem proto všechno možné kuchyňské náčiní: buď visí na stěně na různých háčcích a lištách drátěného programu, nebo (jako vařečky) stojí na pracovní desce v dózách. Všechno, co chceme mít na očích a po ruce, se sem nenápadně, ale rychle stěhuje ze šuplíků a skříněk - různé otvíráky, zavíráky, kvedlačky, lis na česnek, zápalky, celé sady náčiní jako dlouhé vidlice, naběračky a také cedníky či trychtýře…. Takže tento poměrně malý kus stěny vypadá nejen přeplněně, ale je také brzy zacákaný a zamaštěný - protože toto místo je extrémně zatěžováno: přímo pod ním je jak dřez, tak i sporák či varná deska, případně myčka – takže o spršky vody i prskající omastek není nouze. Brzy je tu věcí neúměrně, a tak se pravidelně při každém úklidu zase leccos stěhuje do zásuvek, poliček a skříněk, aby se to ovšem zase brzy vynořilo „na povrchu“. Na stěně nad pracovní deskou, dřezem a sporákem je potřeba dostát třem požadavkům: aby tu sice bylo soustředěno vše, co je třeba mít maximálně po ruce, ale - aby se stěna přitom dala dobře udržovat v čistotě. A za třetí – aby pohled nepřipomínal vetešnictví, aby celek byl harmonický - protože, i když prostor mezi spodními a horními skříňkami je relativně malý, je v kuchyni velice viditelný! -ag-