Výborné po celý rok, ale pravým životabudičem právě z jara jsou nejrůznější čerstvé výhonky. Naklíčené výhonky pšenice, ředkvičky, čočky, cizrny nebo vojtěšky dodají našim pokrmům pikantnost a zajímavost a našemu tělu vitamíny a minerály. Výhonky koupíme nejpravděpodobněji v plastových sáčcích nebo na tácku zakrytém fólií. Musíme dát vždycky pozor na datum doporučené spotřeby, protože je v našem zájmu, abychom je zkonzumovali tak jako každou zeleninu co nejčerstvější. Také nekupujeme výhonky zapařené, a nevábného, zavadlého vzhledu. Jakmile výhonky vyjmeme z obalu a načechráme, zjistíme, že notně nabyly na objemu. Zpracování výhonků je různorodé – kromě různých tepelných úprav (výhonky se přidávají třeba do sekané), které cenné látky ve výhoncích zničí, i trochu šetrnějších pomazánek a paštik, je nejlepší a nejzdravější co nejrychlejší a nejjednodušší úprava. To znamená jednoznačně salát. Kombinovat s výhonky můžeme listovou zeleninu jako špenát, čínské zelí či hlávkový salát všech typů – výhonky jim dodají křupavost a výraznější chuť. Takové výhonky z ředkvičky dají fádnějšímu hlávkovému salátu delikátní, jemnou příchuť i vůni po ředkvičkách. Kombinovat můžeme i výhonky mezi sebou, přidat k nim lze třeba najemno nastrouhanou mrkev a celer. Zálivku také neděláme příliš těžkou, nejlepší je opět kvalitní olivový olej s balsamovým octem a trochou soli. Z těch vydatnějších je výborná sojanéza – rostlinná majonéza, kterou ochutíme kapkou octa, podle chuti dosolíme. Výhonky můžeme kromě salátu nebo dalších jídel s klidem použít také do vitamínového koktajlu. Zeleninový koktajl s vojtěškou Na 230 ml koktajlu potřebujeme: 2 větší šťavnaté mrkve, asi 400 g brokolice a 130 g vojtěškových výhonků. Každou surovinu zpracujeme zvlášť v odšťavňovači, šťávy pak promícháme dohromady dlouhou lžící přímo ve vysoké sklence. Koktajl ozdobíme velmi tenkým, na okraji ozdobně skrojeným plátečkem mrkve, který zavěsíme přes okraj sklenky. Řeřichový koktajl Na jednu sklenku potřebujeme snítku celerové natě, hrst řeřichových výhonků a dvě dobře zralá rajčata. Všechno rozmixujeme a přecedíme; nebo postupně zpracujeme v odšťavňovači a šťávu potom rozmícháme ve sklence. -ag-