Odlehčující zeleninovo-ovocný den přijde vhod a pokud jej pojmeme jako víkend, kdy budeme opravdu dbát na pitný režim (ovoce a zeleninu budeme pořádat ve formě džusů a doplňovat budeme vodou a minerálkou), udělám nám to jenom dobře. Pokud nechceme být zase až tak příliš asketičtí a máme chutě spíše na maso - taková grilovaní párty v sobotu večer jistě nebude špatná. No a v neděli se můžeme trochu vzpamatovat právě pomocí zeleninových džusů. Zelená barva v koktajlové sklence značí, že půjde o něco zdravého. Na nás záleží, zda rodinu nebo hosty přesvědčíme, že to bude také chutné. Nejen pro výborné osvěžení dechu, ale také pro celkové pročištění celého organismu si připravíme džus, který umixujeme ze 120 g petrželové natě a 3 větších šťavnatých mrkví. K přípravě využijeme odšťavovač, lis či mixér. Již jsme konstatovali, že pro větší konzumaci velmi cenné petrželové natě s vysokým obsahem vitaminu C někdy těžko hledáme recepty. Bylinkáři přitom tvrdí, že výhodou petrželové natě je to, že ji nelze předávkovat; někteří odborníci jsou ještě dál a tvrdí, že je to z hlediska prospěšnosti nejlepší jídlo na světě – má působit proti únavě, depresi, i proti šerosleposti – osvěžuje zrak. Čistí pokožku a upravuje krevní oběh, reguluje i činnost žaludku. Na to, jak je petrželová nať zdravá, jí však konzumujeme poměrně málo. Výborným řešením tak bude právě džus – čerstvě připravená zeleninová šťáva s jemnou bylinkovou vůní. Ale i s velmi silnou chutí, pročež ji ředíme vodou a kombinujeme se šťávou dalších zelenin. Zejména mrkvovou, ale také brokolicovou nebo paprikovou. Ale přichází v úvahu i další zelenina, bohatší kombinace a nečekaná spojení, jak nasvědčuje následující recept: Sklenku (asi 230 ml) zeleninového džusu si připravíme z následujících surovin: hrst petrželové natě, 1/2 citrónu, 3 malé mrkve, 2 snítky celerové natě a 1 rajče. Do lisu (odšťavovače) dáme 3/4 hrsti petrželové natě a přidáme všechno ostatní. Vylisovaný džus přelijeme do sklenky a ozdobíme zbytkem (snítkou) petrželové natě. -ag-