Libanonská kuchyně

Libanonská kuchyně

Blíží se čas dovolených a mnozí vyrážejí do Středomoří na pláže francouzské riviéry, na ostrovy v Egejském moři či na severní pobřeží Afriky, možná, že někteří Češi se dají zlákat ještě východněji a objeví pro sebe kouzlo Libanonu, jistě pozoruhodné maloasijské země. Od římských dob se toto území stalo křižovatkou...

Blíží se čas dovolených a mnozí vyrážejí do Středomoří na pláže francouzské riviéry, na ostrovy v Egejském moři či na severní pobřeží Afriky, možná, že někteří Češi se dají zlákat ještě východněji a objeví pro sebe kouzlo Libanonu, jistě pozoruhodné maloasijské země. Od římských dob se toto území stalo křižovatkou Evropy, Asie a Afriky. Schůzku si zde dávalo především koření ze všech těchto oblastí. Příhodné klimatické podmínky odjakživa prospívaly pěstování ovoce a zeleniny. Mořské pobřeží nabízelo dostatek ryb i jiných mořských živočichů a horské svahy dodávaly další typickou surovinu libanonské kuchyně – skopové maso. Ta má mnoho společných rysů se syrskou a palestinskou kuchyní, ale nad obě vyniká svou rozmanitostí a osobitou chutí.

Ve znamení zeleniny
Zdá se jako by Libanonci přímo vyhledávali zelenou barvu. Mají ji i na své vlajce – v červeně pruhovaném poli se zdvíhá libanonský cedr se svěže zelenou korunou. V libanonské kuchyni se používají především naťová petržel, okurky, nať koriandru, bazalka a všude přítomná máta. Ba i olivy, které jsou často nezastupitelnou součástí salátů, dostávají přednost zelené. Vedle toho však Libanonci používají také papriky, rajčata, cukety, lilky, mrkev, okru (příbuznou okurky), fazolové lusky, cibuli i česnek.

Zelenina se v této kulinářské oblasti konzumuje ve všech podobách – syrová, vařená i pečená. Typické domácí libanonské jídlo se skládá z 80 % zeleniny a maso je pouze malým přídavkem.

Luštěniny, jak je neznáme
Oblíbené jsou především velké bílé fazole, cizrna a boby. Za charakteristickou polévkovou luštěninu je považovaná hlavně červená čočka. Libanonci však polévkám příliš neholdují a při běžném stolování je většinou nahrazují nejrozmanitějšími předkrmy. Těch se v menším množství servíruje několik druhů s řadou pikantních domácky vyrobených omáček.

Semínka a oříšky
Libanonská kuchyně by se neobešla bez nejrůznějších semínek a oříšků. Pistácie, vlašské ořechy, mandle, sezamové semínko, piniová semínka, borová semínka, lískové oříšky, arašídy, kešu ořechy. Nepoužívají se jen do velmi sladkých dezertů, připravovaných z lístkového nebo nudlového těsta, ale najdeme je i v omáčkách, v zeleninových jídlech a také v mletém mase.

A jaké zvyklosti se drží při stolování? Tak o tom si povíme něco málo příště.

-daš-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce kuchyně,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: návrh a výroba kuchyňské linky, Kuchyňská linka, Skleněný obklad na záda kuchyně.