Možná že máme v zahradě celkem nevyužitý přístřešek, možná starou kůlnu, možná pergolu -něco jako garážové stání. Možná se přístřešek opírá o zeď na hranici pozemku, má jen stříšku a zpředu dřevěné sloupky. Jakéhokoliv přístřešku můžeme využít a dobudovat na letní kuchyni. Nemusíme stavět honosnou letní kuchyni, pokud nechceme celé léto stavět, ale spíše si užívat, stačí jednoduché vylepšení stávajícího stavu. Chce to jen několik věcí. Vylepšit nebo vybudovat prostor na přípravu pokrmů (gril, pec), dále místo na servírování jídla, vytvořit dobré osvětlení a parádní výzdobu, kterou v létě zajistí zelené rostliny i pestrobarevné květiny. S výhodou využijeme vysokých popínavých rostlin, které vytvoří tu pravou atmosféru. Mohou to být velkorysé keře jako vistárie, o něco subtilnější klematis, ale službu prokáže a prostor oddělí svěží zelení i „psí víno“ nebo břečťan… Stávající pergolu či přístřešek můžeme z přední strany dostavět, trochu ji uzavřít (alespoň metr nad zem), kde vybudujeme dlouhý servírovací pult. Punc kuchyni dodají nové cihlové sloupy a vhodné dlaždice na podlaze (pokud jsme příznivci jednoduššího řešení, můžeme je zasadit sami do pískového lože, protože dlažba bude pod stříškou, nebude se písek vymývat deštěm). Pod strop natáhneme po celé délce kuchyně kabel nebo šňůru, na níž se bude zavěšovat variabilně, podle okamžité potřeby, náladové osvětlení – na háčky zavěsíme sérii papírových lampionů nebo petrolejové lampy. Na cihlové sloupky zase asi metr nad zem dáme na velké skoby kovové kornouty, připravené na zasunutí dlouhých loučí, které se prodávají v několika velikostech. Další louče potom zapíchneme kolem letní kuchyně do hlíny nebo trávy. A samozřejmě ještě nezbytné květiny – pod střechu zavěsíme závěsné koše, na pult položíme nižší truhlíky. Stolovat můžeme buď uvnitř přístřešku (třeba v případě, že máme menší společnost, nebo je horší počasí), nebo venku na trávníku před ním. Vnitřek letní kuchyně v tom případě můžeme pojednat jako pracovní část – pro přípravu salátů, grilování, kompletování obložených talířů - přičemž hosté budou sedět u stolu před přístřeškem, nebo se budou volně pohybovat a každý pak s jídlem usedne, kde se mu zlíbí - třeba do zahradní houpačky nebo na schody…… Přední část přístřešku s vybudovaným dřevěným či cihlovým pultem se pak dá využít jako servírovací pult, kam budeme hotové pokrmy předkládat; tady si hosté jídlo naloží na talíře. Nebo bude tento pult sloužit jen jako nápojový a salátový bar – tady si vybereme nápoj a budeme si tu ochucovat pokrmy - najdeme tu kečupy a všemožné grilovací omáčky, strouhaný křen, salátové dresinky a pečivo… -ag-