Na víkend k odpočinku a krátkému odpolednímu nicnedělání přijde k chuti něco sladkého a voňavého. Koktajly ze sladkých vín či z likérů, někdy s nádechem sladké smetany, můžeme podávat odpoledne ke kávě a dortu či zákusku. Aperitif Almond Tento koktajl - jak název napovídá - voní po mandlích. Na dvě porce si připravíme následující ingredience: 10 cl kořeněného vermutu Rosso nebo jiné dezertní víno, 4 cl kořeněného dezertního vína s mandlovou příchutí, led, plátek pomeranče a 6 cl jemně perlivé minerálky. V míchací sklenici promícháme dezertní vína, potom přidáme minerálku a led. Koktajl nalijeme do dvou sklenek na aperitiv, vhodíme do nich po plátku pomeranče. Grasshoper Na jednu porci potřebujeme 2 cl zeleného likéru Creme de menthe, 2 cl bílého likéru Creme de Cacao, 2 cl čerstvé smetany, led. Do šejkru dáme led – asi do jedné třetiny. Šejkr jím necháme důkladně vychladit, po chvíli vylijeme odtátou vodu a doplníme novým ledem. Hned poté nalijeme do šejkru likéry a smetanu a důkladně protřepeme. Do koktajlové sklenky lijeme opatrně přes sítko, ne zvysoka. Ve sklence vynikne krémová, jemně hrášková barva tohoto koktajlu; změníme-li poměry likérů – přidáme-li více prvního či druhého, pozmění se nejen chuť, ale obdivovat tak můžeme i světlejší nebo tmavší nazelenalou smetanovou barvu tohoto koktajlu. Cherry orange fix Na jednu porci si připravíme: 10 cl kořeněného dezertního vína Sauer cherry, asi 10 třešní – mohou být čerstvé nebo kompotované, asi 3 cl pomerančové šťávy, řez pomeranče, led. Do vysokého tumbleru nalijeme Sauer cherry, přidáme třešně a přilijeme pomerančovou šťávu. Míchací lžičkou promícháme a ozdobíme řezem pomeranče. Podáváme se slámkou a dlouhou lžičkou. A nakonec po zelenavém koktajlu přichází ohnivý – růžovočervený, který svou zářivou barvou prozrazuje přítomnost grenadiny. Koktajl můžeme připravit ve dvou variantách – s likérem nebo bez (tzv. moktail), čímž myslíme nejen na abstinenty, ale také děti, které budou slavnostním vzhledem nápoje unešeny… Na jednu porci potřebujeme: 3 cl Amaretta, 3 cl mandlového cukrového sirupu, 3 cl grenadiny, 3 cl citronové šťávy, 8 cl pomerančového džusu, citronovou limonádu. V nealkoholické variantě vynecháme Amaretto a přidáme asi o 1 cl více pomerančového džusu. Šejkr naplníme do poloviny ledem, přidáme vše kromě limonády a důkladně protřepeme. Nalijeme do tumbleru, podle úvahy dolijeme limonádou a ozdobíme řezem citronu. Podáváme s brčkem. -ag-