Dále vylepšujeme zahradní kout, kde přes léto vaříme, grilujeme, nebo jenom stolujeme. Dnes se podíváme na to, jak využít zdánlivě nevyužitelného materiálu. Ačkoliv je to dřevo – tedy přírodní materiál, který by měl být v zahradní kuchyni přímo doma, někdy je to trošku komplikovanější. Třeba tehdy, pokud jsme zjara pokáceli starý sad s různými druhy dřevin a dodnes úplně nevíme, jak je nejlépe zpracovat. Dřevo patří do letní kuchyně stejně jako režné zdivo, kameny, cihla, proutěné nebo plátěné židle i všudypřítomná zeleň. Dřevo tu vystupuje zejména jako stavební prvek – jakožto různé nosné sloupky, pergoly, police i jídelní nábytek. Všechno musí být opatřené vhodným nátěrem a impregnované na vnější podmínky. V centru naší dnešní pozornosti ale bude dřevo jiné – jaksi „obyčejnější“. Spousta dřeva je na zahradě také jako topivo. I to však může být poměrně dekorativní a dokreslovat charakter zahradní kuchyně, pokud mu určíme viditelné místo a použijeme je v nápaditých kombinacích. Polínka mohou být naskládána například ve velké nice ve zdi nebo pod zahradním krbem. Další prostor najdeme třeba pod praktickým přípravným pultem, který můžeme vyrobit následovně: před cihlovou zdí, která odděluje náš a sousední pozemek, vyzdíme asi metr vysoké sloupky, zhruba 120 - 140 cm daleko od sebe. Mezi ně umístíme silné dřevěné police opatřené nátěrem do exteriéru. Horní police bude sloužit jako stůl nebo přípravný pult, spodní police mohou ukrývat nádobí, ale také do některých můžeme vyrovnat dřevo na topení. Polínka můžeme poskládat také do různých ozdobných pyramid a sloupců či do dlouhých hraniček; vystavit z nich můžeme také vysoký sloup v samém rohu zahradní kuchyně. Z polínek se dají také vyskládat celé oblouky ve staré zdi. Při topení ve venkovním krbu nebo na jiném otevřeném ohništi pak z těchto velkých zásobišť potřebné množství dřeva překládáme do vhodné nádoby, aby bylo při ruce na přikládání. Tady pak bude užitečná i stará proutěná nůše nebo velký koš. Příště přineseme tip na to, jak na zahradě využít velké pařezy, které zbyly po kácení velkých ovocných stromů a jak co nejlépe využít jednotlivých druhů dřevin. -ag- Foto: z realizace společnosti SILK CHRUDIM, s. r. o.