Co s pokácenými stromy, které možná máme ještě částečně nerozřezané? Každý z nich se dá využít jinak – v naší letní zahradní gastronomii bude mít každý svou roli. Dřevo švestek rozřežeme a rozštípeme na polínka – budou se nám nejlépe ze všech druhů dřeva hodit na uzení, pokud se během léta rozhodneme postavit udírnu. A pokud k tomu ještě letos nedojde, ani tehdy se neztratí – dřevo bude schnout do příští sezóny… Ořešák je především řezbářský strom - jeho kmen tedy zkusíme nabídnout nějakému řezbáři; jinak jej můžeme prodat, po kmeni ořešáku bývá poptávka a rozštípat jej a topit s ním by bylo škoda. Jabloně, hrušně a slivoně se nám budou hodit na topení v amerických kamnech nebo v domácím i zahradním krbu – rozřežeme je proto na polínka a necháme přes léto vysychat v hraničce nebo uložíme do kůlny. Lísky a další podobné dřevo uschováme na táboráky nebo otevřený oheň jako doplněk kvalitnějšího topiva. Co udělat s velkými, objemnými pařezy, to je častý problém. Bagr je před nějakou dobou vytrhal i s kořeny poté, kdy motorová pila porazila stromy nad nimi. Do jejich rozřezání se nikomu moc nechce, protože jejich mohutnost a hlína v kořenech rychle ztupí motorovou pilu. A náklady na jejich vyvezení jsou dost vysoké; pokud je tedy nenecháme odvézt specializovanou firmou, zbývá ještě pár řešení. Pařezy vhodně umístíme do zahrady, třeba poblíž zahradní kuchyně nebo relaxačního koutu. Jejich obligátní využití je rozestavit je kolem ohně a používat na sezení, vyšší pařez pak jako stůl. Jsou ale i další možnosti – pařezy můžeme shora trochu vydlabat. Do vydlabané prohlubně umístíme keramické mísy nebo jiné květináče, které osadíme kvetoucími rostlinami - nejlépe se budou hodit pestré letničky. Takové okrasné pařezy nemusí být jediným řešením – na zahradě můžeme mít také „gastronomické pařezy“ – právě na nich se dají pěstovat jedlé houby, ponejvíce žampiony a hlíva ústřičná. Vedle intenzivního pěstování těchto kuchyňských lahůdek existuje také typ pěstování extenzivní, kdy se podhoubím naočkují právě pařezy. Podle odborného návodu pařezy připravíme, umístíme na nejvhodnější místo a po čase se již můžeme těšit z houbové úrody. -ag-