Pití čaje by pro nás mělo být jiné než ranní zhltnutí narychlo obarvené vody. I když ponecháme stranou čajové obřady Východu, čaj si zaslouží, abychom jej náležitě vychutnali. A jak pít čaj ve větší společnosti, nebo když nám jej – parádně servírovaný – nabídnou na návštěvě? Večer se čaj příliš nepodává, na recepcích či jiných větších společenských událostech nám jej nabídnou zřídka, i když je pravda, že na rautech jej někdy na stolech vedle kávy najdeme. Jeho doménou je ale intimnější přátelské popíjení, zejména během odpoledne a podvečera. Ke klasickému odpolednímu popíjení černého čaje spíše „po anglicku“ a ke zdůraznění slavnostnosti chvíle i toho, že si na přípravě dáváme záležet, vytáhneme parádní čajový servis z jemnějšího porcelánu. Ten normálně obsahuje šálky, čajovou konvičku, cukřenku a malou konvičku na mléko. Od klasického cibuláku přes jemný míšeňský porcelán k dnešním soupravám s moderním dekorem – to všechno pití čaje povýší na příjemný společenský zážitek. Barva čaje také výborně vynikne v celoskleněných šálcích. K čaji podáváme také čajové pečivo – sladké nebo slané, takže budeme rovněž potřebovat dezertní talířky nebo misku či tác. Čajové lžičky slouží k míchání čaje a nabírání sypkého cukru; a jako u kávy - také u čaje lžičku neolizujeme, jenom s ní mícháme čaj s mlékem či cukrem. Hostům předložíme šálky (můžeme je nahřát horkou vodou) na talířku se lžičkou. Na talířek pod šálek můžeme položit malý kulatý papírový ubrousek. Hosté se pak mohou rozhodnout pro čaj s cukrem, mlékem či citronem. Přiložíme cukřenku (buď s kostkovým cukrem a kleštičkami, nebo s pískovým cukrem a zvláštní lžičkou). Nezbytná je také konvička s mlékem, které musí být dobré a čerstvé. Na zvláštní talířek položíme nakrájené plátky citronu, které si hosté naberou lžičkou a vloží do šálku. Citronu odkrojíme chemicky ošetřenou kůru; samozřejmostí bude jeho důkladné omytí. Druhou možností je přiložit čerstvě vymačkanou citronovou šťávu v malé konvičce nebo ještě lépe dát na stůl porcelánový nebo skleněný ruční lis na citron; přiložené půlky citronu si hosté sami vymačkají. Čaj z čajníku nalévá i potom dolévá hostům hostitel; s doléváním se pak ale každý může obsloužit sám. -ag-