Čeká nás snad už konečně teplý víkend, takže se můžeme směle pustit do grilování a třeba i ochutnávky vín. Pobyt u moře nám připomene třeba taková večeře plná grilovaných ryb a mořských plodů. Pokrmy jsou to výborné, a navíc velmi lehké, rozhodně nás kaloricky nezatíží. Před grilováním nezapomeneme nakoupit čerstvé bílé pečivo – musí být chřupavé, ne gumové. Francouzská bageta, malé houstičky, bílý „bulharský“ šišatý bochník chleba – to všechno jemné „mořské“ pokrmy chuťově podpoří, ale nepřetluče. Vína si k takovému menu uchystáme lehká, mírně aromatická. Tuňák na jehle Tuňáka necháme marinovat a pak jej připravíme na venkovním grilu. Potřebovat budeme 500 g vykostěného tuňáka, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 lžíci kari, 1 malý citron. Rybu nakrájíme na kostky o hraně asi 2,5 - 3 cm. V míse smícháme panenský olivový olej, sůl a kari a kousky tuňáka ve směsi necháme půl hodiny marinovat. Potom kostky tuňáka opatrně napícháme na jehly, které grilujeme na roštu. Tuňáka podáváme se čtvrtkami citronu, bílým pečivem a lehkým mladým vínem. Špíz z darů moře a ryb Také dary moře s úspěchem připravíme venku na grilu. Takový špíz vonící mořem bude venku chutnat dvojnásob. Krevety, mušle, kalamáry, proužky chobotnice, kousky lososa a tresky střídavě napichujeme na jehly. Potom je ponoříme do teplé marinády, ve které je ponecháme asi jednu hodinu. Marináda: olivový olej zahřejeme (asi na 70 °C) a přidáme do něj čerstvý zázvor (může být jemně nakrájený nebo nahrubo nastrouhaný), dále chilli, špetku soli, pár černých oliv nakrájených na plátky a nakonec přikápneme balzaminový olej. Špízy dáme na gril, poté je přisolíme a podáváme. K jehle můžeme podávat omáčku z majonézy nebo sójové majonézy (sójanézy) dochucené solí, čerstvě mletým černým pepřem a citronovou šťávou. Na rybí grilované pochoutky se také hodí rychle připravená omáčka, kterou umícháme ze 150 g majolky, asi dvou (podle chuti!) rozdrcených stroužků česneku a několika kapek tabaska. -ag-