Borůvky na mnoho způsobů

Borůvky na mnoho způsobů

Borůvková sezóna je zajímavá tím, že se posunuje a prodlužuje s postupující nadmořskou výškou, v níž borůvky postupně dozrávají. Takové jahody najdeme v obchodech nejprve dovážené, potom krátce domácí - pěstované ve velkém na plantážích v nížinách - a pak už jsou tu zase jenom ty dovážené. Borůvky ale zrají v lesích...

Borůvková sezóna je zajímavá tím, že se posunuje a prodlužuje s postupující nadmořskou výškou, v níž borůvky postupně dozrávají. Takové jahody najdeme v obchodech nejprve dovážené, potom krátce domácí - pěstované ve velkém na plantážích v nížinách - a pak už jsou tu zase jenom ty dovážené. Borůvky ale zrají v lesích postupně – pod 600 m nad mořem už jsou skoro vysbírané, dozrávat nyní budou ve výše položených horských lesích. Borůvkami jsou proto trhy a obchody zásobovány po celé prázdniny, navíc když jsme na chatě či na chalupě, výpravy za borůvkami jsou jistě také na pořadu dne.

Svébytná chuť malých modročerných kuliček nejlépe vyniká s moučkovým cukrem, se smetanou či šlehačkou a v kombinaci se sladkými těsty - ať už kynutými, tvarohovými, piškotovými anebo s moučníky smaženými. Borůvky je ale dobré, tak jako každé sezónní ovoce, sníst v co nejjednodušší úpravě. Je to ale často dilema, protože o něco složitější pochoutky, jako borůvkové koláče nebo knedlíky, jsou také výborné. Takovéto sladké moučné pochoutky často vycházejí z tradiční regionální kuchyně, u nás třeba podkrkonošské, kde odedávna v lesích nebyla o borůvky v létě nouze. Sladké lívance, knedlíky a koláče s borůvkami se rozplývají na jazyku a takový borůvkový koláč, to je pojem. Moderní, odlehčená kuchyně zase používá borůvky v kombinaci s jogurty, krémovými sýry, lehkými těsty, zmrzlinami a rosoly.

Tipy na borůvkové pochoutky dnes začneme jednoduchým a zdravým jogurtovým dezertem, který se může ovšem stát i lehkým letním obědem. Pokračovat budeme příště výbornými borůvkovými omáčkami a pak se podíváme na klasiku - koláče, nákypy i knedlíky. „Borůvkový seriál“ zakončíme lehkými ovocnými pokrmy moderní kuchyně.

Borůvkový jogurt
Koupíme bílý jogurt a dobře jej vybereme – soustředíme se na to, aby byl hustý, aby v něm lžička „stála“, podobný, jako můžeme koupit třeba v Bulharsku. Do bílého přírodního jogurtu, ve kterém je jen to, co v jogurtu být má, přidáme borůvky rozmačkané s troškou moučkového cukru, přihodíme také pár borůvek celých. Efektní servírování bude ve skleněném vyšším poháru, na jehož dno dáme borůvky s cukrem, na to navršíme jogurt, do kterého ještě přihodíme pár borůvek celých. Povrch poháru posypeme přes sítko moučkovým cukrem, ozdobíme několika borůvkami a snítkou máty.

Dobrou chuť

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Rekonstrukce bezbariérová koupelny, rekonstrukce koupelny a WC, Kompletní rekonstrukce bytu.