Další náčiní a koktajly s různou přípravou

Další náčiní a koktajly s různou přípravou

Jako základ své výbavy do domácího baru jsme si už pořídili šejkr, míchací sklenici, sítko (strainer) i míchací lžičku. Co budeme potřebovat dále? Je toho ještě spousta. Jsou to v první řadě různé otvíráky – protože každou lahev nejprve musíme otevřít. Potřebujeme vývrtku, otvírač na lahve (nebo speciální špičatý...

Jako základ své výbavy do domácího baru jsme si už pořídili šejkr, míchací sklenici, sítko (strainer) i míchací lžičku. Co budeme potřebovat dále? Je toho ještě spousta.

Jsou to v první řadě různé otvíráky – protože každou lahev nejprve musíme otevřít. Potřebujeme vývrtku, otvírač na lahve (nebo speciální špičatý kombinovaný otvírač – otevřeme s ním korunkové uzávěry na toniku, pivu i sirupech, a současně i plechovky) i malý ostrý nožík – třeba na odstraňování obalů kolem zátek na vinných lahvích. Nožů ale budeme potřebovat ještě více – jsou to tzv. barmanské nože, jsou menší a mají být velmi ostré; měli bychom mít nejméně dva - jeden zoubkovaný s vidlicí na konci a jeden rovný s ostrou špičkou.

Protože ale v barmanské praxi většinou žádnou lahev nevyprázdníme najednou, stejně tak důležité a možná důležitější budou zátky, špunty, zavíráky. A to plné, které nápoj neprodyšně uzavřou, i ty s kovovou trubičkou v korkové zátce, kterou dávkujeme tekutinu při práci. Další bude patentní zátka na sekt, která dovolí udržet sekt i v načaté lahvi nějakou dobu v nezměněné kvalitě. Zátka je vybavena pružinou, která udržuje uvnitř lahve potřebný tlak.

A ještě budeme potřebovat – i když je to v baru trochu zvláštní – kleště! Ty jednoduché a levnější jsou klíšťky na led, ty dražší a multifunkční se nazývají barmanské kleště – vypadají jako kleště - štípačky z domácí dílny a jsou univerzální, profesionální barman se bez nich neobejde.

Další náčiní nám poslouží k rychlé a efektní přípravě ozdob – je to například domácí škrabce podobný nástroj, který ostře a přesně seřízne spirálu z kůry citrusů.

Dost ale teorie a připravme si pár koktajlů s rozdílným postupem přípravy: jeden v šejkru, jeden v míchací sklenici, jeden přímo ve sklence:

Whisky Sour
0,5 dcl skotské whisky, šťáva z půlky citronu, 1 lžička cukru. Vychlazené ingredience dobře protřepeme v šejkru a nalijeme do nižší sklenky.

Testa Rossa
0,7 dcl vodky, 0,3 dcl Campari, tonik, led. V míchací sklenici promícháme tekutiny s ledem, nalijeme do vyšší sklenky, doplníme tonikem. Sklenku ozdobíme řezem limetky nebo citronu.

Godfather
0,5 dcl whisky, 0,2 dcl Amaretta, led. Do nízké sklenky old fashioned dáme led, přilijeme whisky a nakonec přidáme Amaretto.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme