Ovoce postupně dozrává, a tak tu po jahodové sezóně máme v plném proudu sezónu višňovou, malinovou, borůvkovou, rybízovou, meruňkovou atd. A co si z tohoto báječného letního ovoce připravit za lahůdku? Na čem si kromě obligátních bublanin, kompotů a džemů pochutnat? Pokud vám již dochází inspirace a nevíte, co si se sklizeným ovocem počít, právě pro vás máme pár tipů na jeho zpracování. Malinová vodka Maliny naložíme do čisté vodky a necháme je tam louhovat šest týdnů. Potom scedíme, přidáme podle chuti cukr a necháme ještě pár dní uležet. Vodka krásně voní a můžeme ji použít i k výrobě koktejlů. Borůvková omáčka Borůvkovou omáčku zvanou žahour, která je výtečná k přelití například palačinek, lívanců, kynutých knedlíků atd., si připravíme z půl kila borůvek, 1/8 l vody, dvou lžic cukru, lžíce másla, lžičky škrobové moučky či vanilkového pudinku a půl litru smetany tak, že ve vodě uvedené do varu povaříme borůvky s kouskem másla. Následně tuto směs zjemníme přidáním smetany rozmíchané se škrobovou moučkou nebo pudinkovým práškem a opět chvilku povaříme. Tuto omáčku je možné připravit i z jiného ovoce – ostružin, malin… Rybíz Výborné jsou džemy kombinované z červeného a černého rybízu a také všelijaké přílohy k masu na způsob brusinek či jeřabinek, které vyrábíme z rybízu červeného. Velmi jednoduché je například dát na pekáč do trouby kilogram červeného rybízu s 3/4 kg cukru, celou skořicí a třemi hřebíčky. To všechno necháme v troubě 3/4 hodiny při 200 °C a občas zamícháme. Po zchladnutí přidáme 1 dcl rumu. Plníme do malých skleniček a používáme opravdu všestranně: jako džem na chleba či palačinky, do jogurtů, k masům…. Za povšimnutí také stojí rybíz černý, výjimečně bohatý na vitamíny i minerály. Z něj je výborná například šťáva lisovaná za studena. Černý rybíz se dá i výborně zmrazit s přídavkem cukru. Oranžové meruňkové bábovičky 500 g meruněk, 80 g cukru, 1/8 litru vody, 3 g želatiny, šťávu z jednoho citrónu, 1/8 litru šlehačky, 20 g moučkového cukru. Meruňky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na tenké plátky či malé kousíčky. Dáme do rendlíku, posypeme moučkovým cukrem, zalijeme vodou a opatrně na mírném ohni rozvaříme. Do mísy je protlačíme sítkem, přidáme k nim citrónovou šťávu a želatinu, kterou jsme rozmíchali v malém množství (2 - 3 lžíce) teplé vody. Vezmeme porcelánové kompotové misky nebo formičky a naplníme je meruňkovou směsí. Po důkladném vychlazení a ztuhnutí vyklopíme na dezertní talířky. Bábovičky zdobíme podle fantazie – strouhanou čokoládou, šlehačkou, mandlemi, kouskem meruňky nebo měkkým bonbónem (meruňkové želé). Míchané ovoce zapečené se smetanou a cukrem - brûlée Tuto dobrotu si připravíme ze 450 g směsi letního ovoce – třešní, borůvek, malin, rybízu atd., kelímku polotučné či plnotučné smetany, kelímku bílého neslazeného jogurtu, lžičky vanilkové esence a čtyř lžic krystalového cukru. Smetanu, jogurt a vanilkovou esenci smícháme dohromady a hojně navršíme na ovoce, které jsme rozdělili do zapékacích misek. Každou porci posypeme krystalovým cukrem a necháme zapéci v předem předehřátém grilu nebo troubě cca 2 – 3 minuty, dokud cukr nezkaramelizuje. Před podáváním necháme chvilinku odstát. Ovoce v rumu Na tohle voňavé opojení nepotřebujeme nic jiného než pětilitrovou láhev na okurky, průběžně sklízené ovoce, cukr a rum. Začínáme s jahodami, kterých dáme na dno vrstvu, zasypeme cukrem a zalijeme rumem. Stejně pokračujeme s dalším ovocem, jak postupně dozrává: vrstvíme maliny, kousky broskví, višně, třešně, švestky a konečně kuličky hroznového vína. Každou vrstvu ovoce pravidelně zasypáváme pár lžícemi pískového cukru a zalíváme rumem. Ovoce je hotové asi tři týdny po přidání poslední vrstvy. -td-