Borůvky o něco málo dietněji

Borůvky o něco málo dietněji

Koláč „lesní směs“, nebo jen „borůvkový koláč“ - podle toho, jaké lesní ovoce máme právě po ruce. Z borůvek, ostružin a lesních malin vytvoříme s pomocí pečeného piškotu (nebo v časové nouzi koupeného piškotového korpusu) efektní koláč. Ovoce poklademe na piškot soustředně nebo do kruhů, nahoru přijde želé a hustá...

Koláč „lesní směs“, nebo jen „borůvkový koláč“ - podle toho, jaké lesní ovoce máme právě po ruce. Z borůvek, ostružin a lesních malin vytvoříme s pomocí pečeného piškotu (nebo v časové nouzi koupeného piškotového korpusu) efektní koláč. Ovoce poklademe na piškot soustředně nebo do kruhů, nahoru přijde želé a hustá (opravdová!) šlehačka. Tu opět zkrášlí pár borůvek.

Tvarohový dezert s borůvkami
600 ml mléka, 1 a půl sáčku vanilkového pudingu, 350 g měkkého tvarohu, 350 g borůvek, 50 g pískového cukru.

Puding připravíme obvyklým způsobem: asi 400 ml mléka zahříváme, ve zbytku rozmícháme pudingový prášek, který pak přilijeme do horkého mléka a vaříme dokud puding nezhoustne. Po uvaření dáme vychladnout. Tvaroh šleháme s cukrem, postupně zašleháváme i prochladlý puding a asi třetinu borůvek. Druhou třetinu borůvek vmícháme ručně do již ušlehaného dezertu (budou v něm tedy i borůvky celé). Dezert pokryjeme průhlednou fólií a dáme do chladničky asi na hodinu. Potom jej ozdobíme šlehačkou a poslední třetinou borůvek.

Borůvkové mléko
připravíme rozmixováním hrsti borůvek v asi půl litru mléka. Pro začátek mixujeme s jednou lžící moučkového cukru, po ochutnání případně cukr přidáme a ještě chvíli mixujeme. Čím více borůvek, tím temnější fialová barva, a naopak - čím více mléka, tím pastelovější nafialovělý koktajl. Efektní kombinace barev dosáhneme, když do sklenice nalijeme nejprve tmavší koktajl a nahoru přidáme světlejší napěněnou vrstvu, našlehanou z trochy rozmixovaných borůvek se smetanou nebo kondenzovaným mlékem.

A ještě pár cukrářských tipů:
Na obyčejný vanilkový puding navršíme čepici ze šlehačky, kterou jsme ušlehali s borůvkami a pískovým cukrem, na šlehačku dáme ještě pár celých borůvek.

Borůvkovou šlehačkou přizdobíme i vanilkovou a borůvkovou zmrzlinu…

Palačinky naplníme šlehačkou, do které přimícháme celé borůvky (nemačkáme je).

Palačinky vydatně pocukrujeme a kolem nich na talířek poházíme borůvky.

Borůvky se hodí k vytváření nápisů na koláčích a dortech - nejvíc vynikají samozřejmě na sněhobílé šlehačce. Na narozeninovém dortu můžeme vytvořit jméno oslavence i s počtem let…

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce kuchyně,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: návrh a výroba kuchyňské linky, Obložení kachliček, Schodiště a kuchyňská linka.