Šejkr máme – a co dál?

Šejkr máme – a co dál?

Další základní vybavení, se kterým musí začínající barman nebo barmanka počítat, jsou míchací sklenice, míchací lžička a barmanské sítko. Vypadá to, že takové věci ani nestojí za řeč, protože nějakou skleničku, cedník a lžičku přece vždycky doma najdeme. To je ale omyl, jsou to předměty zcela specifické, u kterých má...

Další základní vybavení, se kterým musí začínající barman nebo barmanka počítat, jsou míchací sklenice, míchací lžička a barmanské sítko. Vypadá to, že takové věci ani nestojí za řeč, protože nějakou skleničku, cedník a lžičku přece vždycky doma najdeme. To je ale omyl, jsou to předměty zcela specifické, u kterých má jejich typický tvar své opodstatnění. Už jsme si vybrali šejkr, takový, který nám dobře sedne do ruky a se kterým pohodlně vydržíme poměrně dlouhé a dosti intenzivní protřepání koktajlu. Kromě šejkru si nyní musíme pořídit míchací sklenici.

Koktajly můžeme rozdělit na ty připravované v šejkru (jejich jednotlivé součásti je spolu nutné důkladně protřepat, aby se spojily – jsou to tedy většinou tekutiny rozdílného charakteru, jiné hustoty). Druhou velkou skupinu míchaných nápojů připravujeme ve vysoké míchací sklenici, promícháváme míchací dlouhou lžičkou a do sklenky přeléváme přes sítko. Tyto koktajly se skládají z tekutin podobného charakteru, které se spolu spojí pouhým promícháním; není je třeba protřepávat. Charakter jednotlivých ingrediencí dovoluje, aby se spolu dobře promísily pouhým (ale důkladným) zamícháním.

Proto míchací sklenice musí být větší a poměrně odolná. Míchací sklenice má obsah nejméně 50 cl, má mít silnější stěny, měla by být z kvalitního skla a nahoře je důležitá pevná, oblá, či zabroušená hrana.

A nyní – čím se v ní míchá, jak koktajl ve sklenici vlastně vzniká. Je to míchací lžička nápadná nesouměrností svých dvou částí – malé míchací plošky a dlouhého držátka.

Charakteristická je právě velmi dlouhá rukojeť, která je zároveň tenká a někdy ještě zprohýbaná do spirály, což dovoluje tekutinu optimálně promíchávat.

Další velmi důležitá věc, bez které se jako začínající barman neobejdete, je sítko. Jak už jsme psali, některý typ šejkru má zabudované sítko, jiný nikoliv. Ve druhém případě, stejně jako u míchací sklenice, používáme k přelévání samostatné sítko neboli strainer. Strainer je sítko opatřené spirálou – ta po obvodu obtáčí, a protože je pružná, přizpůsobí se velikosti míchací sklenice. Ale jen samozřejmě do určité míry, strainer proto vždy vybíráme a kupujeme spolu s míchací sklenicí, abychom jejich velikosti mohli sladit.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: návrh a výroba kuchyňské linky, Kuchyňská linka, Schodiště a kuchyňská linka.