Co pijeme k rožněnému masu

Co pijeme k rožněnému masu

Víkend se blíží, maso ke grilování už je jistě naložené…, ale nezapomněli jsme na něco? Co vlastně budeme ke grilovanému masu pít? Je nejvyšší čas se nad tím zamyslet a vyrazit do obchodu či vinotéky. Ani nemusíme doporučovat pivo, je to nápoj k masu univerzální, můžeme si dát i vícestupňové. K některým druhům...

Víkend se blíží, maso ke grilování už je jistě naložené…, ale nezapomněli jsme na něco? Co vlastně budeme ke grilovanému masu pít? Je nejvyšší čas se nad tím zamyslet a vyrazit do obchodu či vinotéky.

Ani nemusíme doporučovat pivo, je to nápoj k masu univerzální, můžeme si dát i vícestupňové. K některým druhům ražniči můžeme experimentovat a zkusit třeba pivo kvasnicové. Tmavé pivo je příliš sladké, i když některý druh grilovaných mas doprovodit může; vyzkoušet se však dá pivo řezané – světlé a tmavé namíchané půl na půl.

Pokud to nejde jinak a musíme ještě během večera řídit auto, jako řidiči naopak experimentovat nebudeme. Ani s pivem, tím méně s vínem. Dáme si pivo nealkoholické – je to k masu mnohem lepší než jakákoliv sladká limonáda, která chuť grilovaných pochoutek degraduje a stírá. Nealkoholické pivo už dávno není to, co bývalo, zde myšleno ovšem v naprosto pozitivním smyslu – kdysi nealkoholické pivo připomínalo „opravdové“ pivo opravdu jen vzdáleně, dnes je to zcela dobrý nápoj.

Druh vína k masu na ohni zvolíme podle toho, co rožníme nebo grilujeme. K rožněným či grilovaným rybám to bude nejspíše bílé, anebo třeba lehké „letní“ růžové víno. Budeme–li se držet domácích značek, z bílých vín právě ke grilované rybě, sladkovodní i mořské, půjde úplně zdaleka nejlépe Müller Thurgau. Dáme-li si k rožněnému vepřovému (ať už děláme kýtu, kotlety nebo třeba celé sele) Veltlínské zelené, neprohloupíme. Zato když na rožeň dáme zajíce nebo jakoukoliv zvěřinu, nezapomeneme se rozhodně předzásobit Frankovkou!

Postupovat ale můžeme také úplně opačně – a jako znalci vína: máme-li tento víkend chuť na speciální láhev vína, kterou máme ve své vinotéce a jejíž otevření už delší dobu odkládáme, můžeme zvolit jídlo právě podle něj, aby se chuť jídla hodila k našemu vínu.

Po jídle (ale i ještě v průběhu rožnění) si můžeme dopřát nějaký silnější drink. Bude to nejspíš nějaké „čisté“ pití, asi ne právě vaječný koňak, i když vždy buďme raději připraveni na to, že pokud si pozveme na rožnění hosty, chutě mohou mít ledajaké, takže i nějaký ten likér mějme v zásobě.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: <a href="http://www.nejremeslnici.cz/c/rekonstrukce-kuchyne-578">rekonstrukce kuchyně</a>,<a href="http://www.nejremeslnici.cz/c/kuchyne-6">kuchyně</a>.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Kuchyňská linka a schodiště, Výroba kuchyňské linky, Obložení kachliček.